2013. május 14., kedd

Javaslat családi termékkóstoló realiti sóra

Gondolkodóba estem a minap egy üzlet zavarba ejtő kolbászkészlete láttán: nem tudtam választani mintegy harminc különböző típus közül. Segítséget kértem az eladótól, aki ajánlott is egyet. Sajnos nem volt olyan jó, mint amilyen drága. Erről jutott eszembe, hogy mi lenne, ha a magyar családoktól kérnék tanácsot.

Tizenkétszer tizenkét magyar falu legszegényebb családját kellene felkérni kolbászkóstolóra, sajt és joghurtminősítésre, magyar gyümölcsök bírálatára, borkóstolásra. Egy-egy család egy álló hónapon át kóstolgatna egy termékkört, elsőként például a kolbászt. Minden nap egy új gyártmányból kapnának pár szálat, azt kellene minősíteniük ízre, állagra, összbenyomásra. Erről naponta,  új realiti só keretében számolhatna be a köz- és/vagy kereskedelmi tévé. A következő hónapban a család egy új termékkörre térne át.

Komoly logisztikai kihívást jelentene a termékek eljuttatása (gyorsposta) és a tudósítások begyűjtése (internet, webkamera). A termékminősítésre pályázaton lehetne jelentkezni, feltétel a rászorultság (előnyben a leghátrányosabb helyzetű kistérségek és a nagycsaládok), a tanulási hajlandóság, valamint a (média)képesség lenne. A termékminősítéshez egy előzetes tanfolyamot is el kellene végezni, majd sorsolás döntené el, hogy ki kerülhet be a napi hírekbe. A realiti részek előtt és után táplálkozástudományi szakemberek véleményét is meghallgathatnánk az aznapi termékek egészségügyi hatásairól.

A pályáztatás és az előkészítés három hónapot venne igénybe, a termékek végigkóstolása pedig egy egész évig tartana. Összeírtam a lehetséges magyar termékeket: kolbász, felvágott, sonka, sajt, bor, szalámi, ételkonzerv, mirelit rántott hús és húskészítmények, magyar ételkonzervek, gyümölcsjoghurt, vajkrém, mustár, virsli, krinolin, szalonna, kenyér, fagyasztott gyümölcs, mirelit zöldborsó. A lista szabadon folytatható, minden termékről árral és pontszámokkal ellátott adatokat kellene publikálni, jótékony versenyt gerjesztve a gyártók között.

Egy-egy termékből családonként mintegy harminc adagot kellene küldeni, hogy a szomszédság is érezze: Magyarország, szeretlek. Javaslatom egyszerre köz- és önérdekű, szeretném végre megtudni, melyik kolbászt válasszam a sok közül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése