2013. május 16., csütörtök

Több demokráciát - tengerentúlra!

Azt hitted, a demokratikus értékek melletti mellszéles kiállás meg a fékek és ellensúlyok teszik a demokráciát? Úgy vélted, ezek hiányoznak nálunk?

Az Egyesült Államok adóhatósága most bukott le azzal, hogy következetesen konzervatív csoportok ellen indított adóvizsgálatokat. Emlékeztetőül: Barack (Kecskeméti Fütyülős) Obama elnök vezetésével jelenleg bal-liberális kormány van hivatalban, az átláthatóság, a demokrácia és az emberi jogok iránti legkenetteljesebb elkötelezettséggel.

Az elnök sietett leszögezni, hogy nem ért egyet a célzott vizsgálatokkal, hogy az adóhatóságnak függetlennek kell lennie, és lapátra tette a főigazgatót. A felszínen rendben is lennénk, csakhogy nem ad hoc, friss ügyről van szó, a szálak 2010-ig nyúlnak vissza, és a konzervatív parlamenti képviselők azóta hiába kérnek adatokat az adóhatóságtól, nem kapnak. Kiderült, hogy a célzott vizsgálatok nem egyes dolgozók önálló ötletére indultak, mint azt eleinte állították, hanem annál magasabb szintű, talán központi utasításra...

Nem derült ki azonban, hogy ki adott ilyen utasítást. A bal-lib elnök komoly arccal előadást tart az adóhatóság függetlenségéről, a demokratikus átláthatóságról. A valóságban nem beszélhetünk átláthatóságról ott, ahol parlamenti képviselők nem férnek hozzá közérdekű adatokhoz, ahol az utasítási láncot nem lehet végigkövetni, mert a hal feje előtt megszakad. Tényleg, ki irányítja az Egyesült Államok igazgatási rendszerét? Csak nem maga az elnök? Akkor miért tart képmutató sajtótájékoztatókat "nem én voltam", "semmi közöm hozzá" jeligével? Mér' nem monyik le?

Továbbra sem a józan gyakorlatias észt és a civil együttműködést, hanem az ellensúlyokat hiányolod Magyarországon? Biztos, hogy reális képed van a létező demokráciákról?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése