2013. május 23., csütörtök

Ki lesz a Jani?

Parázs viták zajlanak Franciaországban: Yannick Noah teniszbajnok-popénekes úgy döntött, hogy nyíltan kiáll a szocialista kormány mellett, a színpadról támogatva a levitézlett formációt -- amely bizony rászorul minden segítő szájra, a legfrissebb közvéleménykutatást szerint a polgárok mindössze 23 százaléka véli ugyanis alkalmasnak. E történelmi mélyponton avatkozott be Yannick (az egyszerűség kedvéért Janinak fogom nevezni), erkölcsi magaslatról kioktatva a birkanépet, hogy hibásan gondolkodik, amikor kisszerűnek tartja a valójában nagyszerű bal-lib kormányt.

Természetesen az ellenzéki UMP (Sarko jobbközép pártja) nem hagyta szó nélkül a mutatványt, emlékeztetve a közvéleményt, hogy Janinak korábban komoly vitái voltak a NAV francia megfelelőjével, így nincs igazán kioktatásra jogosító helyzetben.

Marine Le Pen (Nemzeti Front, szélsőjobb) még élesebben fogalmazott: "ne prédikáljon a franciáknak az, aki külföldre síbolta a jövedelmét ahelyett, hogy a hazájában adózott volna". Jani ezen megsértődött, és hírnévrontásért beperelte a szókimondó képviselőnőt.

A tények a következők: Jani 1993-ban papíron Svájcba települt át, hogy élvezze e földi adóparadicsom előnyeit. Jövedelmét azonban nem ott, hanem francia földön szerezte, ezért az adóhatóság hatalmas birsággal sújtotta. Perre vitték a dolgot, a bíróság végül megfelezte a birságot. Jani most erre hivatkozik, mondván, nem igaz, hogy adócsaló, mikor megúszta félpénzzel, tehát valótlanságot állít, aki azt híreszteli róla, hogy síbolt honi adózás helyett... Bizonyára jó ügyvédei vannak.

A botrány véleményem szerint legalább két tanulsággal szolgál: 1. a Gerendás-lebukás után újabb ügy mutatja, hogy a bal-lib közszereplők nyomulását nem fékezi lelkiismereti gátlás; 2. a francia bíróságok jó pénzért mindenféle légből kapott keresetet befogadnak. A hírnévrontási per kimenetele pedig megmutatja majd, milyen mértékben lehet cinikusan visszaélni az igazságszolgáltatással.

Kíváncsian várom az eredményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése