2013. május 6., hétfő

Miért nem érdekli a nőket a politika

A politika mint a közügyek hangos, feszült, konfliktusos megvitatása tapasztalataim szerint heves elutasítást vált ki a nőkből, akik azt kérdezik: mikor hagyjátok végre abba? A nők békét és együttműködést szeretnének, a férfiak pedig zajos vitarendezést. Sztereotípia ez? Margaret Thatcher és Angela Merkel ellenpéldája vajon cáfolja vagy erősíti a szabályt?

Ha a politizálást a törzsi hadakozás modern megfelelőjének tekintjük, elfogadva az evolúciós pszichológusok elképzelését, akkor közelebb kerülünk a jelenség lényegéhez. A nők ritkán vettek részt a törzsek közötti fegyveres konfliktusokban. Nem ragadtak íjat, lándzsát, csatabárdot, hogy kiirtsák, de minimum móresre tanítsák a szomszédaikat. A férfiak annál inkább, és annál gyakrabban. A nők otthon szurkoltak a csapatuknak, amelynek veresége rájuk nézve is katasztrofális hatással járhatott. Nem valószínű ugyanakkor, hogy a konfliktust kiváltó konkrét ügy (pl. Gyuszi lehülyézte Pityut) izgalomba hozta volna őket. Nem azért drukkoltak, hogy Pityu sikeresen elvegye Gyuszi kedvét a hülyézéstől, hanem azért, hogy a csatából hazatérőknek több foga maradjon, mint füle. A konfliktust véres komolysággal kezelő férfiak számára ez sokadrangú szempont volt.

A politika több szinten is értelmezhető: a hatalom megszerzése és megtartása, az erőforrások birtoklása és elosztása, a közjó maximalizálása, stb. A lényeg, hogy kié az irányítás lehetősége, azaz a hatalom és a pénz. Sokadrendű szempont, hogy közben sikerül-e barátságos arcot vágni. Láthatóan nem sikerül, nem csak nálunk, hanem a világ leggazdagabb, legműveltebb országaiban sem.

Ha nőket akarunk a politikába, konfliktust kell vállalniuk, az adott országnak megfelelő stílusban. Ez ott kezdődik, hogy kénytelenek lesznek érdeklődést mutatni a közügyek és a politizálás iránt. Ha legközelebb családi körben békére  intenek, amint előkerül a "pfujazorbándeagyurcsánysejobb", a "nincsjogállamkontraelőzőnyócév", világosítsd fel az illető hölgyeket, hogy a nők esélyegyenlősége forog kockán, szíveskedjenek beszállni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése