2013. május 13., hétfő

Aktuális EU-ügyekről

Mi az EU, és mit akar tőlünk?
- Az Európai Unió laza államszövetség, amely nagy autonómiát ad a tagállamainak. Például nem kívánja megmondani, hogy jobb- vagy baloldali kormányuk legyen, továbbá tiszteletben tartja a nemzetek kultúráját és nyelvét.

Kik vagyunk mi, és mit akarunk az EU-tól?
- Az Unió egyik tagállamaként az egységesülő kontinens része vagyunk, az EU-tól gazdasági lehetőségeket és felzárkózási támogatást várunk.

Mire kényszeríthet bennünket ezek fejében az EU?
- 3% alatt államháztartási hiányra és az EU-jogszabályok alkalmazására.

Hogyan állnak kapcsolataink Brüsszellel?
- Magyarország minden EU-jogszabályt betart, de ezen felül nem stréberkedik, hanem maximálisra tágítja a nemzeti mozgásteret. Ez több területen is kiváltotta Brüsszel neheztelését.

Miben van igaza Brüsszelnek?
- Semmiben. A magyar kormány egyetlen olyan intézkedést sem hozott, amely ne létezne más tagállamban.

Akkor miért támadják rendszeresen a Fideszt?
- Politikai okból. Jobban örülnének egy olyan kormánynak, amelyik nem tágítja a nemzeti mozgásteret, és ettől a Jobbik kivételével minden ellenzéki párt tartózkodna. A támadások célja a nyomásgyakorlás, hogy a hazai közvélemény megvonja a bizalmat a Fidesztől.

Mi a nyomásgyakorlás eszköztára?
- A bal-liberális értékrendű biztosok és parlamenti képviselők nyilatkozatai, közleményei, jelentései, valamint a deficitelőrejelzés. Az EU eddig minden évben magasabb deficitet jelzett előre a ténylegesnél, ezt a gyakorlatot folytatja az idei és a jövő évre is. A Gyurcsány-kormány deficitjei miatt 2004-ben túlzottdeficit-eljárás indult Magyarország ellen, és a szabályoknak megfelelő deficitünk ellenére nem szüntették meg, hogy szorult helyzetbe hozzák a Fideszt, és népszerűtlenné tegyék a választók körében.

Ki fog nyerni?
- A Fidesz. Máris kidolgozta azt a csomagot, amely egyszerre felel meg az elvárásoknak és a nemzeti érdekeknek.

Milyen szankciók várhatók?
- Semmilyenek, a Magyarország elleni esetleges szankciók minden alapot nélkülöznének. Az EU csak a saját értékrendjét megtagadva, kettős mércét alkalmazva hozhatna tagállamunkra nézve hátrányos intézkedéseket.

Mégis hetente felröppennek kötelezettségszegési eljárásról és szankciókról szóló hírek. Ezeknek csak van valami alapjuk...
Nincs. A kormány láthatóan előre megvizsgálja, hol milyen intézkedés hozható az EU joganyagával összhangban, és csak azután intézkedik. Két eset fordulhat elő: ha tévedésből mégis beleütközik valamiféle szabályba, akkor késedelem nélkül módosítja az intézkedést; valójában nem létezik olyan szabály, amelyről a kreatív hírek szólnak, tehát az intézkedést sem kell módosítani, és semmi problémánk nem lesz belőle.

Akkor miért nincs vége a retorikai csatározásnak?
- Várhatóan a 2014-es választásokig tart majd a szóbeli huzakodás. Mindkét fél érdekét a konfliktus fenntartása szolgálja: Brüsszel így demonstrálja elkötelezettségét a régi tagállamok irányába, amelyek vállalatait sújtják a magyar különadók, a Fidesz pedig így növeli a hazai népszerűségét. A politika nem a jogalkalmazás, a következetesség, a fair play vagy az erkölcs művészete, hanem a lehetségesé -- Brüsszelben és Budapesten is.

Miért nem áll mellénk legalább Németország, Franciaország és Nagy-Britannia nemzeti/konzervatív oldala?
- Németországban történelmi okokból nincs ilyen oldal, a népszerű kereszténydemokrata Angela Merkel kancellár az őszi választások után már a liberálisok segítségére szorulhat, mivel csak ő népszerű, a pártja nem. Egyrészt kénytelen a liberálisoknak udvarolni, másrészt a nagy német cégek is a különadók eltörlésében érdekeltek. Ebből az irányból nem számíthatunk támogatásra. Franciaország hagyományosan a körülöttünk lévő országokat támogatja velünk szemben, ezt tekinti nemzeti érdeknek. Nagy-Britanniát hidegen hagyja az egész kontinens, és vele együtt mi is. A brit konzervatívok a gazdasági érdekeiket támogatják, ezek ellen hat a magyar különadó és pénzügyi tranzakciós illeték. A három meghatározó EU-tagállam jobboldala ezért nem támogatja a magyar kormány törekvéseit, de persze nem is akadályozza, hogy a Fidesz érvényre juttassa a nemzeti érdekeket. A laza államszövetség előnye, hogy közös joganyagot biztosít, és ennek betartása számít, nem a szimpátia vagy a kampányretorika.

Mi az én személyes álláspontom?
- Az EU jó nekünk, mi is jók vagyunk az EU-nak. Az EU épp olyan fontos a magyar jövő érdekében, amilyen fontos Magyarország az Unió jövője szempontjából. A retorikai látszat ellenére ez egy fontos, hasznos és működő partnerség. Ha rajtam múlna, a nemzeti mozgástér ésszerű maximumát elérve a lehető leghamarabb bevezetném az eurót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése