2010. július 25., vasárnap

Bableves 2014

Orbán a magyar adófizetőket védve ujjat húz a Valutaalappal és az Unió brüsszeli bürokratáival. Berlinbe utazik, ahol Merkel hozzánk hasonlóan bankadó bevezetésére készül. Majd az erdélyi Tusnádfürdőn Basescu román elnökkel szerepel nagy egyetértésben, ami Székelyföld helyzetét erősíti Románián belül. Én mindezt ígéretesnek látom, ám a baloldali lapok már fenik a kést, hogy ebből bizony nagy bukta lesz. Szerintem is. Nekik.

Orbán új stílust és célokat hoz: a kormány feladata a nemzet (értsd: a Magyar Köztársaság területén élők + a határon túli magyarok) és a közjó szolgálata, eltérően az eddig szokásban lévő gyakorlattól (az elitnek stikában mindent, a pórnépnek meg szabad lelkesedni). A célok szépek, nemesek, de azért a puding próbája továbbra is az evés.

Egy azonban máris biztos: aki plebejus választóként a baloldali médiával együtt hurrog, csomót keres a kákán, az terített betlizésre készül. Tegyük fel, igaza lesz, és a gyakorlat egész más, mint a retorika. Akkor számára annyi a tanulság, hogy szép célokra még gondolni sem szabad, mert abból csak baj várható. Mondjuk inkább ki nyíltan, hogy Magyarország egy médiával és nemzetközi befektetőkkel társregnáló oligarchális elité, a köznép meg - ha igazán merészet, szépet álmodik -, legfeljebb a krém krémjével cseresznyézhet, egy fénykép erejéig. Aztán jön az ébredés, és bilibe lóg a kéz. Ez az utca embere számára bukta. Ha ellenben a gyakorlat mégis hasonlít a retorikára, és két-három éven belül tényleg jobb lesz a fentebb nemzetként említett közösség helyzete, ha Magyarországot nem Boólogatoó Jánosként, nem pincérként, nem lakájként, hanem sikeres szövetségeket kötő szakemberként emlegetik a világszíntéren, akkor a megmaradt maroknyi hithű baloldali plebejus választó azt kényszerül bizonygatni, hogy minden relatív: nektek talán 95%-ig tele a pohár, nekünk viszont 5%-ban üres! Ebből pedig vagy kelt tésztából készült, túróval töltött népi sütemény lesz, vagy bableves 2014. Most még van idő előhúzni balfelől a józan parasztit, és jelentkezni egy önkéntes oligarchátlanító (el)vonó (el)kúrára, mert Orbán után nehéz lesz Döbrögi + ispánként vagy Hollófernyiges és Tsai Offshore Zrt. formációban újra visszatérni a hatalomba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése