2010. július 24., szombat

Öncáfoló próféciák beteljesítési kísérletei

Vajon mennyit segít a háttérismeret, ha a Magyarország kontra IMF/EU meccs kimenetelére akarunk fogadni? Semmit, mint a TOTÓ-eredményeknél? Néhány lényegi információ: az IMF-keretet év eleje óta nem vesszük igénybe, és a közeljövőben nem is akarjuk; a nemzetközi pénzügyi köröknek mégis számít az IMF véleménye, negatív esetben magasabb kamatfelárat kell fizetnünk a szabadpiaci hitelekért is; Magyarország pillanatnyilag ezzel együtt kedvezőbb pénzügyi képet mutat a gazdaságélénkítés miatt magasabb inflációt és deficitet bevállaló európai országok többségénél. Ebben a háttérben nem várható, hogy az IMF tárgyalások megszakadása komoly veszélybe sodorná a forintot vagy Magyarország finanszírozhatóságát. Akkor miért vannak tele a baloldali lapok az ellenkező vélekedéssel?

Azért, mert be szeretnék teljesíteni a választások előtti próféciákat: 1. semmit sem lehet másképp, mint a baloldali kormány idején; 2. a nemzet mint összetartó erő baromság, Magyarországot a perifériára juttatja; 3. a baloldalnak ab ovo mindig igaza van, s ha mégsem, akkor automatikusan az ab ovo szabály lép életbe; 4. a jobboldali kormány megbánja még, hogy hatalomra került; 5. a liberalizmuson kívül/túl nincs élet.

Azért a tények mégiscsak makacs dolgok, a Valóság nevű nagybácsi időnként hazatér, mint a HVG legfrissebb számában srévizavé beismeri Babus Endre: "Magyarországon azonban nemcsak kormányzati indíttatású átalakulások zajlanak, hanem az ellenzék is változik. A kettős állampolgárság ügyében például az MSZP-frakció tulajdonképen felülvizsgálta a párt korábbi (Gyurcsány Ferenc által képviselt) álláspontját. A szocialisták ráébredtek arra, hogy a világ éppen ellenkező irányba halad, mint amerre ők (és volt liberális szövetségesük) 2004 decemberében elindultak. S hogy merő abszurditás (a szavazati joggal nem is járó) magyar állampolgárságot megtagadni magyarul beszélő, magyar felmenőkkel rendelkező emberektől, miközben az országban letelepedett vagy menekültstátust kapott ázsiaiak és afrikaiak lassan egy évtizede (2002) korlátozás nélkül részt vehetnek például lakótelepülésük polgármesterének és képviselő-testületének megválasztásában." Nos, mintha nem csak az MSZP álláspontja változott volna: a HVG egész szerkesztősége és Babus úr maga is publikált a kettős állampolgárság ellen; nem kéne egy párttudósítás mögött elkenni a véleményváltozás tényét és okát. Továbbá ahogy most abszurditásnak minősül egy éveken át megingathatatlanul képviselt nézet, úgy a választások előtti próféciák sora is azzá válhat, ha egyszer tisztességes értelmiségiként végiggondolják őket.

Addig is, míg ez megtörténik, leszögezendő, hogy e próféciák nem látszanak beteljesedni. Azért csak hajrá MSZP néni, hajrá pártsajtós bácsik és nénik! Bródy szerint "a vasút ellen nem lehet", s ezen talán nem árt elgondolkodni. Írásom címében nem véletlenül nevezem öncáfoló próféciáknak a fent említetteket: mindegyik eklatáns nonszensz; nem csoda, hogy nem teljesednek be, hiába az erőlködés. 1. Miért ne lehetne másképp irányítani az országot? Ha nem lehetne, akkor miről szólnának a demokratikus választások? 2. Mitől lenne ciki a nemzet? Európa többi országában nem az, ők mégsem kerülnek perifériára. 3. Mitől lenne mindig igaza egy ideológiai csoportnak? Utoljára a szocializmusban gondoltak ilyet. 4. Mitől lenne rossz a hatalom? Ha az, akkor miért ragaszkodott hozzá az utolsó utáni-utáni-utáni-utáni-utáni pillanatig a baloldal, és miért akarja a váltás első másodpercétől visszaszerezni? 5. Hogyne lenne élet a liberalizmuson kívül? Az EU 27-ek közül egyedül Magyarországon került hatalomra tartósan a liberalizmus. Máshol legfeljebb harmadik erő, többnyire a konzervatívokkal szövetségben!

Ha blazírt jobboldali drukker lennék, ölbe tett kézzel kivárhatnám, míg összeomlik a baloldali nonszensz. Mert az ilyen agyament logika egyszer a saját dugájába dől, az tuti. Én azonban nem egyszerűen a jobboldalnak, hanem a közjónak szurkolok, és a jobboldal csak addig számíthat a támogatásomra, amíg a közjót szolgálja, ezért inkább nem várnék ki. A baloldal pillanatnyilag önigazolni és hatalmat szerezni igyekszik, az elmúlt nyolc év tanulságait csak nyögve-nyelve levonogatva. Az a baj, hogy amíg van holdudvar, amíg tart a véleménybefolyásolásra szánt pénz, amíg a baloldali orgánumok készséggel elhallgatják az információk egyik felét, addig ócska marad a közbeszéd. Az ócska közbeszéd perifériás közéletet teremt, amely nem alkalmas a lényegi ügyeink megtárgyalására. Ha a baloldal ragaszkodik provinciális butaságainak nagyvilági meglátásként tálalásához, akkor nem marad más, mint hogy a jobboldali média hitelesebb konkurenciát teremtsen, és átvegye a baloldal mai helyét a köztájékoztatásban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése