2010. július 31., szombat

A képmutatás természete

Többféle képmutató van:
1. bort iszik és vizet prédikál
Egész más az élete, mint amit hirdet és másokon követel. Neki mindent szabad, másnak semmit. Szektaalapítók és liberális véleményvezérek gyakori jellemhibája.

2. vizet iszik és bort prédikál
Magával sokkal szigorúbb, mint embertársaival. Helyesli a válást és az abortuszt, mégis monogám, és eszébe nem jutna igénybe venni a művi vetélést. A maga belső normáit követi, és azt hiszi, hogy más is hozzá hasonlóan önmegtartóztató. Sose bliccelne a buszon, de nem zavarja, hogy tőle és másoktól milliárdokat lop a kormány. Ritka típus, a képmutatók közül a legszimpatikusabb. Sose kérnék tőle üzleti tanácsokat, mert ha megvalósítanám őket, azzal csak a konkurencia járna jól.

3. szentfazék
Lehetetlen feladatokat tűz maga elé, amiket nem tud teljesíteni. Mások elé is hasonló lehetetlenségeket tűz, és helyteleníti, ha ők sem teljesítik. Unszimpatikussá teszi a maga hitét és értékeit.

4. farizeus
A törvények betűjét betartja, de a szellemüket nem. Kijátssza a szabályokat, célja a formai megfelelés. Előszeretettel alkot pótszabályokat másoknak, hogy az életük egy kicsit nehezebb legyen.

A képmutatás erősen aszimmetrikus értékrendet tükröz: mást akar magának, mint embertársainak. Ez az aszimmetrikus gondolkodás a világ bajainak fő oka, ugyanakkor minden élőlény alaptulajdonsága, hogy magának jobbat akar, mint másnak. 10% aszimmetria fel sem tűnik, 50% még nem veszélyes, de ennél nagyobb arányú eltérés már káros.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése