2011. május 3., kedd

Ha akarom, Gyöngyös, ha akarom, Pata

Az állam fenntartja magának az erőszak alkalmazásának monopóliumát, ez mindenütt így van a világon. A sikeres állam képes a monopóliumával élve biztosítani a közrendet és közbiztonságot. Ha nem képes, akkor "összeomlott" államnak (angolul failed state) hívják. A magyar állam az elmúlt két évtized liberális túlhajtásai következtében egyes országrészekben még nem képes garantálni a közrendet, közbiztonságot, viszont jó úton halad e felé. Átmeneti helyzetben tört ki a gyöngyöspatai konfliktus.

Tehát ha akarom, az állam erőszakmonopóliuma a fontosabb, ha akarom, akkor a közbiztonság iránti -- teljesen legitim, alkotmányos -- lakossági igény akár a monopólium megtörése árán is megvalósuló kielégítése. A javuló közbiztonsági trend alapján arra szavazok, hogy az állam őrizze meg a monopóliumát, de átmeneti intézkedésekkel mutasson erőt, határozottságot a lakosság bűnözéstől mentesítése érdekében.

Jelenleg a Fidesz tőle teljesen szokatlanul löttyedt, sodródó helyzetbe került. Egyrészt behódolt a jogvédők nonszensz "fenyegetettségi" érvének. A jogkövető európai magatartásra történő erőszakmentes ösztönzés nem fenyegetés, hanem a demokratikus államrend megőrzésének záloga. Akkor is, ha csúnya kopasz Hókuszpókok adják elő, akkor is, ha atomágyúval a kézben. Aki bűnözni akar, és nem hagyják, jelentkezzen a rendőrségen, ott adja elő részletesen a panaszát, konkrétan megjelölve az elkövetni kívánt cselekmény paramétereit -- bejelentését a hatóság örömmel jegyzőkönyvbe veszi, szívesen kivizsgálja. Röviden tehát: a Fidesz bedőlt a túlhajtott, alaptalan jogvédő érveknek.

Másodszor, a Fidesz elmulasztotta a globális legjobb gyakorlat alkalmazását.

(Egy angol misszionárius panaszolta nemrég a BBC rádióban, hogy az USA egyik déli államába utazott hittérítő útra, és megpróbált átkelni egy kisváros forgalmatlan főutcáján, vesztére a gyalogátkelő tilos jelzése alatt. Először olyasmit hallott a háta mögül, hogy "hé, ember, piros a lámpa!", majd mikor ezt figyelmen kívül hagyva továbbment, egy önkéntes polgárőr vetette rá magát, földre teperte, kitekerte e karját, és bilincsbe verve előállította. Ez a "korlátlan" szabadság honában, a világ legdemokratikusabb országában történt, és hiába emelne panaszt az érintett, az intézkedés nem volt szabálytalan. A szabadság nem azt jelenti, hogy nincs szabály, a jog nem azt jelenti, hogy úgy viselkedsz, ahogy neked tetszik.)



Az USA megoldása a gyöngyöspataihoz hasonló (amerikai!) helyzetre: éjszakai kijárási tilalom, valamint a Nemzeti Gárda bevetése géppisztolyokkal, harckocsikkal, G.I. Joe jellegű tűzparanccsal, az ellenszegülők akciódús, kommandós stílusú őrizetbe vétele. Ezt az USA nem fenyegetésnek, hanem a közrendet biztosító célszerű intézkedésnek tekinti. Már rég létre kellett volna hozni a hivatalos magyar Nemzeti Gárdát, amelybe pozitív diszkriminációval toborozhatnának romákat. Egyből megszűnne a műkedvelő Gárda által betölteni kívánt karhatalmi vákum, és a romák örömmel elfogadnák a felkínált integrációs lehetőségeket. Ez tiszta helyzetet teremtene, ettől kezdve az állam viszont nem sunnyoghatná el az integráció valós lehetőségeinek biztosítását. Azaz mindenki azzal foglalkozna, ami a feladata, természetesen a nyilvánosság szigorú ellenőrzése mellett. Azt mondom, játsszunk nyílt, következetesen demokratikus, európai, jogállami kártyákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése