2011. május 22., vasárnap

Bogár úr rövid kritikája

Bogár úr jószándékú közgazdász, a közösségi érdekeket messzemenően szem előtt tartja. Még sincs nagy szakmai visszhangja annak, amit nyilatkozik, mert a pénz istenét emlegeti. Ha technokrata szöveget nyomna, könnyebben befogadható lenne a koncepciója. Felesleges misztikus alapokra helyezni a modern gazdaságirányítás bírálatát, kritizálható az tisztán szakmai alapon is.

Ráadásul mérsékletet javasolok: a pénzügyi válság miatt világszerte visszaesett a gazdasági növekedés, és ez jórészt a pénzvilág anomáliái miatt következett be. Viszont az eddigi hatalmas fejlődést is a pénzvilág jól működő megoldásai eredményezték. A pénz feltalálása, az amszterdami tőzsde, a bankok, az elektronikus pénz bevezetése mind egy-egy újabb kerékfeltalálással egyenértékű. A pénzügyi válság nem a vég kezdete, hanem egy elképesztően hatékony rendszer átmeneti megbicsaklása.

A pénzkölcsönzés pápai tilalma őrületes balfogás volt, a mai napig isszuk a levét. A pénzvilágból való kimaradás levét pedig keresztény köbükunokáink is inni fogják, ha nem jön meg az eszünk. A pénz nem mumus, hanem eszköz, akként kell használni. Önmagunk frusztrálása helyett éljünk a lehetőségeinkkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése