2011. május 30., hétfő

Mi legyen az egészségüggyel?

Kollektív felmondást helyeztek kilátásba az orvosok, ha nem emelik tisztességes szintre a fizetésüket. A méltatlanul mellőzött ápolónők fizetését is fel kéne emelni. A betegek sok gyógyszert szednek, későn mennek el az orvoshoz, ám aztán annál gyakrabban. Az egészségügyet valójában betegségügynek kéne hívni, pillanatnyilag ez -- és nem az egészségmegőrzés -- a működésének lényege. Átfogó reformra van szükség, mégpedig azonnal, mielőtt összeomlanak a most még hősies betegellátást folytató végvárak.

A reform nem megy plusz pénz bevitele nélkül. Meg lehet takarítani némi gyógyszertérítést, de fel kell emelni a fizetéseket. Az ellátó rendszer átalakítása költséges, a megtakarítások csak hosszabb távon jelentkeznek. Ezért kell lakossági jegyzésre bocsátani a frissen visszavásárolt MOL-részvényeket: szükség van az 500 milliárdra, ebből a pénzből lehet előbbre lépni az egészségügyben, az oktatásban, a munkahely-teremtésben.

Az orvosokat fizetéssel, megbecsüléssel, és nem a szabályok szigorításával kell marasztalni. A Szózat önként vállalható, de felülről nem diktálható. Itt élned s halnod kell -- van ebben valami, ami mélyen megérinti a magyar lelket. Ám ha a haza éhbérért güriztet, akkor dolgoznod másutt is lehet. Csak az követelhet színvonalas egészségügyi ellátást, aki megfelelő járulékot is hajlandó fizetni érte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése