2011. május 14., szombat

Méhrendellenességek

Tiltakozik a magyar méhésztársadalom. A földművelésünket irányító tárca zseniális illetékesei kitalálták, hogy a magyar méz legyen szuperbio: ennek érdekében szuperérzékeny műszert vettek, amely a legkisebb antibiotikum mennyiséget is kimutatja a mézben. Az alkalmazás következetes lesz, forgalomba hozatal előtt be kell vizsgáltatni a mézet. A rajtakapott szállítmány helyben megsemmisítendő. Ez zseniálisan hangzik. A méhészek szerint csak annyi probléma van vele, hogy nincs ma Magyarországon egy kiló méz sem, amelyben ne lenne minimális mennyiségű antibiotikum. Egyrészt a méheket elpusztító atkák ellen csak antibiotikummal lehet védekezni, másrészt elég, ha néhány méh beleiszik egy antibiotikumot alkalmazó állatgazdaság itatójába, vagy a Dunába, és máris bekerül a tiltott szer a mézbe. Így aztán ez a remek ötlet a teljes magyar mézmennyiség megsemmisítéséhez vezet.

Természetesen az EU nem alkalmaz hasonló szabályt, az onnan behozott mézben elvben nincs is antibiotikum! A gyakorlatban viszont sehol nem vettek még szuperérzékeny műszert, és a méhészek szerint legalább akkora vagy magasabb a külföldi mézek antibiotikum tartalma, mint a miénknek. Laikusként csak megerősíthetem, hogy világszerte rejtélyes okból pusztulnak a méhek -- mindazon országokban, ahol nem antibiotikummal védik őket az atkák ellen, és ahol nyakló nélkül permetezik pl. a repcét. (Háttéranyag: http://pannon-info.hu/mez-meheszet/150-feleslegesen-buentetik-a-magyar-mezet )

Ugyanez a tárca képtelen felügyelni a szabálytalan permetezéseket, amelyek több megye szinte teljes méhállományát kiirtották. Pedig nem éjszaka, símaszkban, parfümszóróval permeteznek, hanem nappal, bazi nagy tartályból, mezőgazdasági repülővel. Nem kell antibiotikumra hivatkozva megsemmisíteni az idei mézet, mert nem lesz méh, hogy begyűjtse a virágokról. A kár milliárdos, az egyik szabálytalan permetezést végző vállalkozót félmillióra büntették. A rendtartást elszabotáló hivatalnokok büntetéséről nem szólnak a hírek. Mintha nem volna nekünk elég a gazdasági válság, dilettáns aktakukacaink még rátesznek két lapáttal. Ha a megmaradt néhány méh mégis gyűjt pár kiló mézet, abban nyilvánvalóan veszélyes növényvédőszer lesz -- ez úgy látszik, nem zavarja csinovnyikjainkat. A hét bónusz találós kérdése: melyik tárca zseniális EU-tárgyalói intézték el, hogy hazánk egyetlen megmaradt cukorgyára a belföldi szükséglet egyharmadára rendelkezzen gyártási engedéllyel, következésképp másfélszer annyiért vehessük a cukrot, mint a szomszédos országok lakói? E barátainktól ments meg, Uram, minket -- ellenségeinkkel elbánunk magunk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése