2011. május 27., péntek

Ki vezesse a Nemzetit

Aki alkalmas rá, aki jól érzi magát a nemzeti konstrukcióban. Ez nem Alföldi Róbert. Alföldi szexualitása a magánügye, a Nemzeti előadásainak stílusa meg a nemzetben gondolkodóké.

Ha a Művész Moziban új üzletpolitikát vezetnének be, és Tarr Béla A torinói ló c. filmje helyett a Terminátor 3-at nyomnák, az nem esne jól a művészfilmek kedvelőinek (lehet, kevesen vannak, de a Művészt nem véletlenül hívják úgy, ahogy). Ha a Tilos Rádiót átnyomnák a Kossuthra esti főműsoridőben, az sem a Tilosnak, sem a Kossuthnak nem tenne jót. Alföldi úrnak sem tett jót, hogy baloldali döntéshozók odanyomták a Nemzeti orra alá.

Alföldi Róbert tehetséges színész, kreatív művész, neki modern színházat kellene csinálnia ahelyett, hogy János vitézzel hágatja meg a gonosz mostohát, és Madách Ádám-Éváját átkereszteli 1. ill. 2. szülőre (az előbbiek fiktív példák, nem szeretnék ötleteket adni). A Nemzetit nem véletlenül hívják úgy, ahogy: sinkovitsi orgánummal előadott klasszikus művek valók bele nem alternatív előadásmódban. Nem kell szolgaian hízelegni a konzervatív közönségnek, de felvonásonként pofán csulázni sem indokolt. A bevétel sem maximalizálható a közösségi egybetartozást szimbolizáló kultúrpalotában, elvégre nem Sütő András írta a Való Világot.

Különösen helytelen és igazságtalan a felállás amiatt, hogy sokan szeretnék a Nemzetit vezetni, sőt alkalmasak is lennének rá. Hadd érvényesüljön az egészséges verseny.

Alföldi úrnak nem a nemzet színházában a helye. Én nem figyelmeztető levelet, hanem útilaput adtam volna neki, de csak úgy, hogy puhára essen: tehetséges modern művész, nem igaz, hogy nem keresnek valahol éppen ilyet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése