2011. május 25., szerda

Ki mennyit keressen?

Helyesebben: ki mennyit találjon? Az elitről már leírtam, hogy a miniszterelnöknek bankigazgatói fizetést javaslok (évi nettó 300 milliót), a minisztereknek nagyvállalati vezérigazgatói javadalmazást (évi nettó 200 millió nettót), az államtitkároknak középvállalatit (évi 100 millió nettót). Azért ismétlem magamat, hogy szokja a gondolatot az olvasó: olcsó húsnak híg az ingyen ebédje.

Mennyit keressenek az orvosok, hogy ne vándoroljanak nyugatra? Mennyit a tanárok, hogy a tudásuk legjavát adják? Mennyit a rendőrök, hogy fittyet hányjanak a korrupcióra? Mennyit a katonák, hogy ne röhögjön mindenki rajtunk egy nemzetközi hadgyakorlaton? Kemény kérdések ezek, mert közpénzből kell fedezni a fizetésüket, a köznek meg sosincs elég pénze. Társadalmi konzultációt kellene tartani, az alábbi kérdésekkel.

Mekkora fizetést kapjon Ön szerint egy orvos/tanár/rendőr/katona (illetőleg tűzoltó + vadakat terelő juhász)?
1. a mostani fizetése kétszeresét
2. a mostani fizetése háromszorosát
3. a németországi fizetés felét
4.  minimálbért, dolgozzon hivatástudatból

Mennyiért dolgozna Ön ezekben a szakmákban, mennyiért irányítaná a gyerekét ezekre a pályákra (vigyázat, szaván fogjuk)?
1. a mostani fizetés 2-3-szorosáért
2. a német fizetés feléért
3. semmi pénzért
4. minimálbérrel is beérném

Mekkora plusz adót vállalna Ön azért, hogy a közszférában mindenki tisztességes bért kaphasson?
1. +10%-ot
2. havi 20eFt különadót
3. fizessen a radai rosseb

Nem kívánom megelőlegezni a konzultáció eredményét, ki-ki tippelhet. E három kérdésből kiindulva lefektethetők egy működőképes rendszer alapjai.

2 megjegyzés:

  1. Az utolsó kérdésre miért nincs olyan választási lehetőség, hogy a német adó fele? :)

    VálaszTörlés
  2. Jó a kérdés, lehet ilyen választási lehetőség. Természetesen nem százalékban, hanem abszolút értékben működhet a német adó fele.

    VálaszTörlés