2011. május 28., szombat

Lesz-e a durr a MOL-ból?

Elsőre nagyon szimpatikus közösségi szempontú érvelés, hogy vissza kellett vásárolni a MOL-részvényeket az orosz befektetőtől. Fontos a nemzeti tulajdonú gazdaság, nem jó az energiafüggőség, legyen egységesen nemzeti tulajdonban a legtöbb MOL-részvény. Ez csak megér 500 milliárdot, nem?

Nyitott szemmel járva a valóságot azt tapasztalom, hogy semmire sincs pénz. Elhangzanak a lelkesítő beszédek, fejleszteni kell a gazdaságot, modernizálni az egészségügyet, stabilizálni a nyugdíjrendszert, felkarolni a magyar tehetségeket, 1 millió munkahelyhez juttatni a lakosságot. Ha a részleteket nézzük, mindig kiderül, hogy a fejlesztéshez azért némi kis plusz pénz is kéne -- és a válasz mindig az, hogy NINCS.

Ezt kell megérteni, emberek - érvel a kormány. Erről az előző kormány(ok) tehet(nek). Benne vagyunk a bablevesben, de nyakig. Eladósodott az ország, túlköltekezünk. Egyfelől háborgunk, hogy minden közösségi alapon finanszírozott ellátás költségvetését kurtítják, másfelől követeljük, hogy csökkentsék az adót, mert elviselhetetlenül sok...

Ha lenne 100 milliárdunk, meg lehetne reformálni az egészségügyet. Ha lenne 30 milliárdunk, fel lehetne fejleszteni az oktatást. Újabb 100 milliárdból óriási gazdasági fejlődést hozó ötleteket tudnánk megvalósítani. A válasz mindig az, hogy NINCS PÉNZ. Ezért maradunk a lelkesítő beszédek szintjén, holott javában cselekednünk kellene.

Ebben az összefüggésben meggondolatlanságnak tűnik a MOL-részvények visszavásárlása, és jövőt felélő pazarlásnak 500 milliárd erre költése, miközben kilóg a hátsónk a gatyából. Sebaj, ez az apró tévedés jóvátehető, ha a nemzeti tulajdon valóban nemzetivé válik: a MOL-részvényeket kedvezményes áron el kell adni kis magyar befektetőknek. Létre kell hozni egy nemzeti öngondoskodó alapot, ebbe kell bevinni a MOL mellett egyéb állami vállalatokat. A részvényeket kedvezményes áron, korlátozott mennyiségben lehessen jegyezni azzal a megszorítással, hogy a nyugdíjkorhatárig csak az államnak adhatók vissza. Üzérkedni tilos, jövőről gondoskodni szabad. Ezzel a húzással az állam mindjárt vissza is szerzi az 500 milliárdot, és nem lesz kénytelen minden okos ötletet NINCS PÉNZ felkiáltással elhajtani.

U.i.: Ezt a Fidesznek is beküldtem. Uff.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése