2011. május 28., szombat

Egy reálpolitikai cselről

Orbán nem egyszerűen focikedvelő miniszterelnök: olyan halmozottan előnyös helyzetű miniszterelnök, aki focimódszerekkel előadott politikai csatározásokra született. Megmozdulásai rendre ilyen keretben értelmezhetők igazán. Az értelmezések néha elindulnak ebbe az irányba (pl. egész pályás letámadás), de aztán megtorpannak, és csalódottan állapítom meg: szemüveget az elemzőnek! (kivétel Török Gábor, ő focista megoldókulcs nélkül is átlátja a helyzetet).

A Fidesz-kormány láthatóan sportmeccsként értelmezi a négy évet, amit megfelelő taktikával meg kell nyerni. Látványos cselek sorozatát adja elő a közéletben: önmagát szökteti, driblizik saját térfélen, átveri a riválisait; az ellenzék rendszeresen lyukra fut, luftot rúg, kötényt kap. A 98%-os különadó 5 évre visszamenő bevezetése egyszerű csel. Orbán jobbra mozdítja a lábát, aztán balra indul a labdával. Az ellenzék hatalmas lendülettel jobbról védekezik, miközben a balra elhúzott labda a kapuja felé tart.

Mindenki bevette, hogy a Fidesz tényleg 5 évre visszamenőleg adóztatni akar, hörög a liberális elit, jogbiztonságot és demokráciát temet. Éljeneznek a jobbikos szurkolók, ők pont ilyen látványos akcióra vágytak. Őket aztán cseppet sem zavarja, hogy nem logikus, nem kivitelezhető, és az egyetemes jogrendbe ütközik. A jobbikus szurkolók egyszerűen mérgesek, nem fair play-t, hanem bodicseket akarnak látni. A látszatát meg is kapják, és örülnek neki. Én meg örülök, hogy örülnek: csökken a Jobbik szavazóbázisa.

A Fidesz jól kalkulált üzenetet küld: mi mindent megteszünk az igazságot követelő formátlan indulatok kiélése érdekében, de hát látjátok, gyerekek, a bíró lefújja. Még szerencse, hogy valójában nem is történt bodicsek. (Az MSZP és az LMP árnyékra vetődött). Hoppá, még mindig nálunk van a labda. Lassan már tanulhatna az ellenfél, mert ugyanez történt a médiatörvénnyel, a magánnyugdíjpénztárakkal, az Alkotmánnyal is. Az ellenzék szélsőjobbra indult, és most tekergeti a fejét, hitetlenkedik: hogy lehet, hogy a labda balról kerülte meg, és a kapuja felé tart. Hát úgy, hogy a fiúk jól fociznak, az ellenzék meg nem érzi a játék ritmusát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése