2011. május 2., hétfő

Gyöngyöspata ürügyén

Gyöngyöspata: Bableves 2011. Nem véletlenül került a Gárda (bocsánat: Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület) a faluba: ott lakik a Jobbik egyik vezetője. Nem véletlenül nem zavarták el a Gárdát: a „fehér” lakosságnak valós sérelmei vannak, és örültek, hogy valaki végre foglalkozik a biztonságukkal. Nem véletlenül érzik magukat fenyegetve a romák: a törvényellenes magatartásban korlátozza őket a Gárda jelenléte. Nem véletlenül nem kapkodja el az intézkedést a kormány: nem lehet minden „fehérek” lakta ház elé rendőrt állítani, a Gárda legalább ott van. Nem véletlenül evakuálta a romákat a szerintem jószándékú Richard Field: meg akarta mutatni, hogy a hatóság nem védi meg őket. A hatóság nem véletlenül nem védi meg őket: a törvényellenes magatartás közterületi akadályozása nem indokol védelmet, mivel csak a potenciális bűnelkövetőket fenyegeti, az meg a potenciális bűnelkövetők magánproblémája. A társadalom 95%-a ebben a folyamatos „fenyegetettségben” él, és nemcsak élvezi a helyzetet, hanem a fokozását kéri!

A romák és nemromák között súlyos, életveszélyes feszültségek alakultak ki, és csak kisebb részben a többség hibájából. A felelősség oroszlánrésze a romáké. A romák úgy élnek, olyan destruktív kultúrát örökítenek nemzedékeken át, amely életmód és kultúra bármely nemroma életét ugyanazzal a bizonyossággal tenné tönkre, mint az övéket. Ha a nemroma magyarok roma módra élnének, sosem kerülünk be az EU-ba, Afganisztán sorsára jutottunk volna. Havas Henrik prozódiája nem éppen homéroszi, de ezúttal nagyot szólt: http://aktualis.hblog.hu/2011/04/19/havasnak_elege_van_a_politikailag_korrekt_szoveg/ . Javaslom, beszéljük meg, vitassuk meg az általa felvetett szempontokat.

Mindkét oldalnak vannak jogos problémái, mindkét oldalon történtek túlkapások, innen szép a konfliktusrendezés. Az nem járja, hogy „fenyegetettségként”, „fasizmusként” beszélünk az európai magatartásra való erőszakmentes ösztönzésről, miközben figyelmen kívül marad a sok éve bűnelkövetési fenyegetettségben élők egzisztenciális ellehetetlenülése. Magyarország válaszúthoz ért, dönteni kell: az utóbbi húsz évben szélesedő afgán ösvényen vagy az ezer éve követett európai úton akarunk-e továbbmenni.

2 megjegyzés:

  1. Én is az őszinteség híve vagyok.Tény, hogy a romák magatartása nagy részben destruktív. de hogy eddig eljutottak, ahhoz kellett az is, hogy az állam, méghozzá a mindenkori kormányzatok vezetésével, hagyja őket munkanélkülivé válni az egyik oldalon, és a másik oldalon kialakult bennük az az elképzelés önmagukról, hogy őket támogatni kell. És a balliberális vezetés, értelmiség mindent megtett a pc és a rosszul értelmezett humanizmus jegyében, hogy kirekesztettnek érezzék magukat, és olyanoknak, akiknek ingyen jár a támogatás.
    És szerintem Field nem jó szándékú. Vagy jó szándékú, de ostoba.

    VálaszTörlés
  2. http://hirszerzo.hu/publicisztika/20110502_field_romak_szegregacio - azért ezt olvasd el, hogy Fieldről teljesebb legyen a képed. Tudod, mintha egy másik bolygón élne, nagyon távol a miénktől...

    VálaszTörlés