2011. május 24., kedd

Az első negyed végén

Letelt a kormányciklus első negyede. Vízilabda meccsen ilyenkor 2 perc szünetet fúj a bíró, nálunk meg jön a nyári uborkaszezon. Korábbi pesszimista (pl. az idei évértékelőben) megfogalmazott jóslataim eddig nem váltak valóra, már-már bizsergető optimizmus fog el. Kemény szeretettel dorgált favorit csapatom ugyan gyengébben teljesít a várakozásaimnál, ám az ellenzék olyannyira nem érzi a játék ritmusát, hogy önmagát húzza le a retyón, majd visszanyúl, és magára csattantja a fedelet.

A Fidesz-kormány nyakas úttörő csapatként tolja át az Öreg Nénivé kinevezett társadalmat az út túloldalára. Öreg Néni háborog, bunkó fiatalokról morog, karjával protestál, cipősarkával árkot váj az aszfaltba. Akárhogy erőlködik azonban, már a felezővonal környékén tart.

Az ellenzék elképesztő bénasággal egyetlen ügyben sem talál fogást a Fideszen. Ha kifogásolja, hogy a kormány triviális kérdéseket küld a választóknak, amelyekre kizárólag igen válasz adható (Egyetért Ön azzal, hogy minden reggel keljen fel a nap?), akkor vesztére azonnal beszorozza mínusz 1-gyel az ötletet (Tiltakozunk, hogy a kormány minden nap napfelkeltét akar, s ezzel 10 millió embert taszít sötétségbe.). A géniuszok találkozása sajnos jóval ritkább a Duna mentén, mint a hajóvontáké.

Úgy képzeltem, ezt a tétmérkőzést csak fergetegesen jó játékkal lehet megnyerni. Az első negyed végén kezdem úgy látni, hogy a győzelemhez végső soron az ellenfél kritikán aluli teljesítménye is elég. Hátra van azonban még három negyed, és az nevet igazán, aki az utolsó negyed végén nevet.

Mi várható a maradék játékidőben? Az LMP tovább ragozza majd az "uborkát a romáknak" ötletet, ennek megfelelő sikerrel. A Jobbik tovább követeli azt, amit a Fidesz időközben szalonképesebb formában megvalósít, így radioaktív népszerűségre tesz szert (feleződik). Az MSZP sötét ló. Látszólag szétesett, látszólag kapkod, látszólag meghasonlott önmagával. Szerintem ez csak altatás, és nem tart már soká. Az előző években félelmetes médiafölényt és gazdasági hegemóniát felmutató párt hamarosan újra behívja a világ legdrágább, legdörzsöltebb kampánytanácsadóit, hogy a hátukon belovagoljon a hatalomba. Előhúzza a talonból egyetlen karizmatikus alakját, akinek hótiszta imázsát máris több irányból kristályosítják (pl. progressziv.blog.hu ). Ő várhatóan csak a harmadik negyedben kerül majd játékba, színre lépésével kezdődik az igazi haddelhadd. Addig lazíthatunk, gyönyörködhetünk a politikai tájrendezésben, hallgathatjuk a médiatücsök-ciripelést és a kormányzati seprűk serény zaját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése