2012. június 3., vasárnap

Áttérjek? 2. rész, Iszlám

Mi lenne, ha áttérnék az Iszlámra?

A szó arabul "teljes alávetés"-t jelent, és úgy tűnik, valóban ez a lényege. Naponta ötször leborulva kellene alávetnem magam Isten akaratának, elmondva a Korán első szakaszát.

(Biszmilliáh'Ir Ráhmán'Ir Ráheem
Álhámdulilláhi Rábbil álámeen
Al Ráhman'Ir Ráheem
Maliki jáumíd deenIjjáka ná bódo va ijjáka nasztaeen
Ihdina szirát al musztakeem
szirat al lathéna an'amta alajhin gájril mágdóbi alajhin valad dáleen.

Magyarul: A legkegyelmesebb és legirgalmasabb nevében
minden áldás Istennek, a világ urának,
a legkegyelmesebb és legirgalmasabb,a végitélet ura,
Téged Imádunk, és Neked szolgálunk,
vezess minket az igazak útjára
azok útján akikre kegyelmed kiterjeszted,
nem pedig azok útján, akik haragodra tesznek szert és elbolyonganak.)

A muszlimok szerint ez a naponta öt menetben, összesen tizenhétszer kötelezően ismételt ima tökéletes, összefoglalja az Iszlám lényegét. A Mi atyánkkal összevetve ez az állítás nem igazán meggyőző, első pillantásra is túl sok a hiányzó tartalom. A Mi atyánk mintegy 20%-a szerepel benne, plusz egy fenyegetés az elbolyongókra nézve.

Az Iszlám istenképe Kr.e. 600 körüli, holott Krisztus után 620-ban jött létre! Kicsinyes Isten az, aki a saját nagyságát és az imádás kényszerét hangsúlyozza, a tetejébe még haragszik is az elbolyongókra. Kicsinyes, vagy inkább félreértett Isten.

A Próféta visszatér az ószövetségi haragvó, bosszúálló istenképhez, de a zsidók belevaló vagánysága nélkül. A judaizmus alaphangulatát az fejezi ki legjobban, amikor Ábrahám lealkudja a Szodoma és Gomora elpusztítására készülő angyaloknál az igazak számát. Azok megígérik, hogy nem pusztítják el a két várost, ha 50 vagy 45 vagy 30 vagy 20, vagy akár csak 10 törvénytisztelő ember akad bennük. Ez bizony emberközpontú megközelítés, összekacsintó kupeckedés, ügyeskedő, és nagyon emberi.

Az Iszlám alaphangulatát ellenben az írja le a legjobban, amikor ugyanez az Ábrahám elindul, hogy vélt isteni igényre feláldozza a fiát -- a tökéletes alávetés szempontjából szinte kár, már-már csalódás, hogy erre végül még sincs szükség. Sikerül azonban "orvosolni" ezt a következetlenséget: az Iszlám habozás nélkül feláldozza az embert az éppen aktuális Ügy oltárán, túlvilági boldogságra beváltható utalványfüzetet ad az öngyilkos merénylőknek. Mi ennek a haszna, értelme? Ne kérdezd. Egy igazhitű számára nem csak ellenjavallt, hanem egyenesen bűn a kritikai gondolkodás.

Az Ószövetség evidenciaként kezeli, hogy Ádám és Éva belekóstolt a tudásba, ezért kiűzettek a Paradicsomból, punktum. Ez van, ebből kell kicsibészkedni a maximumot. Az Iszlám megkísérli utódaikkal kiköpetni az almát, elvenni tőlük a tudást és a kísértést, abban a reményben, hogy akkor majd visszapottyannak az idilli állapotba.

Viszont olyannyira nem bízik az esendő embertársakban, hogy teljes alkoltilalmat rendel el, mint egy leszokó alkoholistának szokás, teljes elkülönítést ír elő férfiak-nők között, mintha a lelke mélyén mindenki szatír és nimfomániás lenne. Az Iszlám radikális szárnya szerint a tudás a világ megrontója, tűzzel-vassal irtani kell, különösen a lányok és a nők között. Míg a zsidók Isten szerződött üzleti partnerei, a keresztények pedig Isten gyermekei és társai a Teremtésben, addig a muszlimok Isten gladiátorsorban tartott önkéntes rabszolgái.

Mennyivel emberibb a Jézus tanította istenkép: a Mindenható maga a végtelen szeretet, az imádás nem Isten, hanem a hívő lélek javára való, vétkeid megbocsáttatnak, ahogy te megbocsátasz embertársaidnak. Ahogy te mérsz másoknak, úgy mérnek neked. Isten örül minden megtérő tékozló fiúnak, és nem haragszik, hanem velünk együtt sír a világ nyomorúságán -- amelyet nem más, mint a Tízparancsolattól való eltérés okoz.

Az Iszlám minimum 600 évvel fejletlenebb és tízszer zordabb az én kereszténységemnél, így aztán nem lesz belőlem muszlim sem.

Előző rész: http://verteslaszlo.blogspot.com/2012/06/atterjek-1-resz-krisna-tudat.html

14 megjegyzés:

  1. Na mostmár én is kíváncsi vagyok, milyen képlet alapján számoltad ezt ki:

    "Az Iszlám minimum 600 évvel fejletlenebb és tízszer zordabb az én kereszténységemnél"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyrészt induláskor Buddha mögött kezd, másrészt alapítása óta nem haladta meg a spanyol inkvizíció erőszakkultuszát.

      Törlés
  2. Csak eszembe jutott: elég szarul jöttél volna ki a valláskeresésből, ha 600 évvel ezelőtt fogsz neki... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez megérne egy misét, rekonstruálnunk kellene a 600 évvel ezelőtti állapotokat. Érdekes tanulságok jönnének ki belőle. Pl. Mel Gibson: Apocalypto.

      Törlés
    2. (Nem sok esélyt adok, hiszen a mostani állapotokat sem sikerül "rekonstruálnod" -- legalábbis 100%-os ellenállást tanúsítasz azzal szemben, hogy a széles ívű általánosításaidból valami használható dolgot faragjunk. Ami nem elég egyszerű ahhoz, hogy az ideológiádat egyértelműen alátámassza, arról nem veszel tudomást.)

      Törlés
  3. Tanítvány: -- Mester, a véres gonosztetteket elkövető keresztényekről mit gondoljunk?
    Mester: -- Elfordultak a kereszténységtől, elfordultak Jézus üzenetétől.
    Tanítvány: -- Mester, a véres gonosztetteket elkövető muszlimokról mit gondoljunk?
    Mester: -- Kiteljesítették az iszlámot, Mohamed üzenetét.
    Tanítvány: -- Mester, ez úgy hangzik, mintha eleve a kereszténységet akarnád kihozni felsőbbrendűként...
    Mester: -- Ha kritikusan gondolkodnál, már rég beláttad volna, hogy csak egy igazság létezik, és azt én mondom ki.
    Tanítvány: -- De Mester, a kritikus gondolkodásba nem tartozik bele, hogy a Te kinyilatkoztatásaiddal kapcsolatban kritikus kérdéseket teszek föl, Te pedig megvilágítod elmémet azzal, hogy e kérdésekre egyenes választ adsz?
    Mester: -- Ha kritikusan gondolkodnál, már rég beláttad volna, hogy csak egy igazság létezik, és azt én mondom ki.
    Tanítvány: -- Megyek sörért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megint nem sikerült elolvasnod és megértened a posztot. Ha vitád van vele, szólj ahhoz hozzá, ne ügyeskedj úgy, mintha meg sem íródott volna, mintha a benne foglalt tények nem léteznének -- csak a te minden adatot ütő, ám önálló modellbe makacsul nem összeálló véleményed. Adatold, hogy Mohamed nem is azt üzente, amit én kihoztam belőle. Egy körben már belebuktál, és nem vontad le a tanulságot. Sajátos tanulási problémáidat nem egy kritikai gondolkodásra építő blog, hanem a gyógypedagógia hivatott orvosolni, keress szakembert, aki bevállalja az esetedet. Ez a dolgozatod akkora karó lett, hogy kilóg az ellenőrződből: http://verteslaszlo.blogspot.com/2012/05/kalapacs-az-agyban.html?showComment=1336904970165#c15910616693523031

      "Tanítvány: -- Megyek sörért." Végre egy jó ötlet, ez a te szinted.

      Törlés
  4. Re/ "Adatold, hogy Mohamed nem is azt üzente, amit én kihoztam belőle."

    A múltkor valaki azt mesélte a repülőre várva, hogy itt vannak a vénusziak, csak nem mindenkinek mondják meg. Nem éreztem különösebb késztetést, hogy adatoljam, hogy nincs igaza. Neki kellett volna adatolnia, hogy az állítása igaz, hiszen ő tett állítást. Igaz, ő egyszerűen csak paranoiás, és nem vállalt föl semmilyen ideológiai missziót, úgyhogy ennyiben maradtunk.

    Kedves László, kedves felebarátom! Nemrég azt állítottad, hogy az "ésszerűen adatolható" állítások híve vagy. Érdekes módon csak másoktól várod el az adatolást. Azóta se adatoltad, se ésszerűen, se máshogy, hogy "a diaszpórában élő zsidók számára értelmezhetetlen az önmérséklet fogalma", például. De átérzem, hogy rettenetesen frusztráló lehet, hogy Te állítasz valamit, és valaki alattomosan rákérdez, hogy ezt mivel tudnád alátámasztani (meglehet, ezt érzékeled keresztényüldözésként). A kritikai gondolkodás bajnokaként pózolsz a legutóbbi kommentedben is, és közben kábé annyira veszed komolyan a kritikai kérdéseket, mint egy dzsihádista imám: semennyire. (NB: az adatolható magatartásodról beszélek, nem a személyedről. Javasolt indikátor: tessék megnézni, hány egyenes kérdésemre válaszoltál egyenesen. Kábé egyre, az is kb. az volt, hogy "Ez nem helyesírási hiba?" "De.")

    Rettentő gáz, hogy kiböffenntesz egy előítéletes baromságot, amely az elemi logika miatt eleve nem lehet igaz (akkora hüperbolé, mint a Kilimandzsáró), és aztán kisasszézol a felelősség alól, hogy az állításodat pontosítsd, "ésszerűen adatold" (a saját mércéd szerint, hombre!) -- ehelyett csak elismétled egy újabb bejegyzésedben. De ezt már megírtam nem egyszer (falra hányt borsó). You've been challenged; you've consistently and intentionally ignored even the simplest of those challenges.

    Kedves László, eddig tartott az, hogy az összes személyeskedésedet félretettem, betudva azt annak, hogy, istenem, a közélet javításába fogtál bele, meg egy szeretetközpontú vallás hívője és marketingese vagy, de hát ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyakorlatban is tiszteletben tudnád tartani a másik embert, hiszen az egy készség, amit meg kell tanulni, nem feltétlenül jár együtt a racionális alapon választott hittel, de egye fene, biztosan jó szándékkal teszed, amit teszel, belefér, gyarló az ember. Eltekintek tőle, mert a Te kommunikációs eszköztáradnál lényegesen fontosabb dolgokról van szó. Arról van szó, hogy kötelességünk-e megszólalni, ha valaki a 21. századi európai értékekere hivatkozik, miközben középkori vallási türelmetlenséggel ekéz más vallásokat, népcsoportokat (for fuck's sake!), világnézeteket, gúyolódva, adatolatlanul, bután, előítéletesen. Nos: igen, kötelességünk. Akkor is, ha ezel helybe megyünk a lófaszért.

    Re/ "Sajátos tanulási problémáidat nem egy kritikai gondolkodásra építő blog, hanem a gyógypedagógia hivatott orvosolni, keress szakembert, aki bevállalja az esetedet."

    Ha eddig nem faroltál volna ki minden egyes kihívásból, erre most azt mondanám (az "elmész a picsába" helyett), hogy menjünk el mindketten pszichiáterhez, aztán hasonlítsuk össze a papírjainkat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila! Aki ennyit képes írni, ám nem képes a posztot elolvasni és megérteni, az önmagát minősíti. A posztban foglaltakra reagálj, azokkal vitatkozz, vagy gondolkozz csendben. Megadtam a linket múltkori iszlámügyi melléfogásodra, legalább abból okulj. Ha nem vagy hajlandó, majd okul az olvasó: http://verteslaszlo.blogspot.com/2012/05/kalapacs-az-agyban.html?showComment=1336904970165#c15910616693523031

      Törlés
  5. Ezt az ótvar bunkóságot ("Sajátos tanulási problémáidat nem egy kritikai gondolkodásra építő blog, hanem a gyógypedagógia hivatott orvosolni, ...") semmi nem menti, az se, ha belinkeled a saját korábbi kommentjeidet. Béke Veled.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nem gyógypedagógiai oldal, és nem a bájolgásról szól. Bocs, ha eddig másképp gondoltad. Béke veled is.

      Törlés
  6. "Elromlott/sosem működött közéletek szerelése-javítása eredeti és utángyártott alkatrészekkel. Bájolgásra ne számíts: ha nem értesz velem egyet, bunkó leszek Veled, mert a jézusi szimmetriára alapuló világlátásomból ez következik. Ki itt belépsz, hagyj fel minden sztereotípiáddal; kövesd az én sztereotípiáimat, és barátok leszünk. Ámen."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Iszlám kapcsán tettél egy állítást, arcra estél vele. Képmutató vagy: figyelmen kívül hagyod, letagadod, és cserébe udvariasságot vársz. http://verteslaszlo.blogspot.com/2012/05/kalapacs-az-agyban.html?showComment=1336904970165#c15910616693523031

      Törlés
  7. Csak úgy szólok: az udvariasságot nem cserébe szokták kérni, hanem alap.

    Továbbra is szánalmas, hogy úgy teszel, mint ha Te bármelyik állításod kapcsán bármilyen kérdésre válaszoltál volna és bármit "adatoltál volna ésszerűen".

    VálaszTörlés