2014. szeptember 25., csütörtök

Beer Miklós levelét megírta


A cigányságnak segítenünk kell felemelkedni, mert ördögi körben forog. Az ördögi körben nem lehet a felelősségről értelmesen beszélni. Kezdetben senki nem tehet a helyzetéről, a végére már mindenki tehet róla, de a következő generációban újra senki sem tehet róla.

A cigányság problémája a mi problémánk is, a mi problémánk a cigányság problémája is, ami a mi problémánk, ami az övék, stb. Így csak fel lehet vetni egy problémát, megoldani már nem lehet.

A megoldás az ő érdekük, ami a mi érdekünk, ami az ő érdekük, ami a mi érdekünk, ami az övék, és így tovább.

Hogy lehet problémát megoldani? Három lépésben: 1. pontosan mi a probléma; 2. mi a működőképes megoldás; 3. holnapra kell, vagy ráér jövő hétfőig?

A probléma a cigányság szegény és kulturálatlan helyzete. Ne áltassuk magunkat: európai szemmel szubkultúráról van szó, testi-lelki erőszakkal. A cigány családokon belül dühöng az az erőszak, amely ellen a liberálisok az egész társadalomhoz címzett plakáthadjáratokkal küzdenek. Cigány körökben jellemző az a mélyszegénység, alkoholizmus és deviancia, amely a liberálisok szerint össztársadalmi jelenség. Efféle problémákkal a szubkultúrák terheltek. Ne hazudjuk magunknak és egymásnak, hogy a cigány csoportok értékes és az európaival egyenrangú kultúrával rendelkeznek. Be kell illeszkedniük az európai kultúrkörbe.

A cigány gyerekeknek tanulniuk kell, hogy szakképzett munkával jól élhessenek. Ez sok ponton ütközik a mai kultúrájukkal. Az ütközési pontokat meg kell szüntetni. Ehhez nem nekünk kell kultúrát váltanunk, hanem nekik.

Egész Európában senki számára nincs szakképzetlen munka, a szakképzetlenek származástól függetlenül ma sem dolgoznak, holnap sem fognak, a belátható jövőben soha nem fognak tisztességes munkalehetőséget találni. Ne hazudjuk, hogy az együttérzés majd szakképzetlen munkalehetőséget teremt.

Szánakozás helyett technokrata módon el kell érni, hogy a cigányok járjanak iskolába, végzettséget szerezzenek, tudjanak és akarjanak jól dolgozni, és ténylegesen dolgozzanak is. Keressenek jól, éljenek jól, emelkedjenek föl. Ez kisebb részben rajtunk múlik, nagyobb részben rajtuk.

Egy nép(csoport) felemelkedése partnerséget igényel a többségi nemzettel, amelyben a többség biztosítja a lehetőséget (a püspöknek ebben is igaza van: kell munkalehetőség, amely azonban csakis szakképzett lehet), a kisebbség pedig él a felkínált lehetőséggel. Így legyen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése