2014. szeptember 11., csütörtök

Sikerkalauz keresztényeknek 2/b. fejezet

Az előző rész listáját két ponttal egészítem ki:
11. Egyetlen szabályt sem lehet azzal indokolni, hogy mert csak... így tetszik Istennek, ez Isten akarata. Isten akarata az ember java, ezért minden szabályt csakis az ember javával lehet indokolni.
12. Isten szabályai és a személyes boldogság összefüggéséhez át kell látnunk a tetteink és a következmények összefüggését. Ezt a szemléletet következményetikának nevezzük.

A következetes istenkép lehetővé teszi akár a legkényesebb aktuális kérdéseink vizsgálatát. Nézzünk néhány példát.

Mi legyen a házasság előtti szexszel? A tíz parancsolat "ne törj házasságot" parancsa részének tekintjük a házasság előtt ne szexelj szabályt is. Kényelmetlen szabály ez, mivel a nemi érés és a házasságkötés előtt régen néhány év telt el, ma pedig 10-25 év is eltelhet. Ilyen időtávon a szabály nem tartható be. Ezek szerint már nem aktuális?

Mivel Isten mindenkor a javunkat akarja, a szabály eredeti összefüggésben az ember javát szolgálja. Aki szerelemből házasodik, és idejekorán teszi, annak az élete nem kerül ellentmondásba az isteni szabállyal, és boldogabban fog élni. A házasság előtti szex tilalma időben kötött házasságot feltételez, csak ebben a szélesebb összefüggésben értelmes. Aki nem köt időben házasságot, az kénytelen lesz megszegni a szabályt, és persze sok más szabályt is, ami összességében csökkenti a boldogságszintjét. A meg nem kötött házasságokból kevesebb gyerek születik, és tönkremegy a nemzedékek közötti szolidaritáson alapuló nyugdíjrendszer. A tettet és a következményt összekötve azt kapjuk, hogy "ne szexelj házasság előtt" társadalmi szinten, mert szegénységben töltöd majd az öregkorodat - társadalmi szinten. Ez egyénileg eltérő módon valósul meg, de statisztikailag érvényes. Isten szabályainak betartása így növeli az egyén és a közösség boldogságát.
Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése