2014. szeptember 9., kedd

Sikerkalauz keresztényeknek 2/a. fejezet

Ha bátran kijelentjük, hogy az Ószövetség több ezer éves dadogás Istenről, és nem az Úr fényképalbuma, majd hozzátesszük, hogy sem az evangéliumok, sem az újszövetségi levelek nem értelmezhetők szó szerint nekünk szóló üzenetként, akkor látszólag bajba kerülünk. Itt van előttünk a Biblia, elvben Isten szava, amelynek egyetlen szavát sem hisszük el fenntartás nélkül?

Ez nem akkora probléma, hiszen van csalhatatlan mércénk: Isten a lehető legjobb, legigazságosabb, és a lehető legjobbat akarja az emberiségnek. Ami megfelel ennek az elvárásnak a Bibliából, az tényleg Istenről szól. Ami nem felel meg ennek az istenképnek, az tévedés vagy hamisítás.

A Biblia egy időben tökéletesedő istenképet tartalmaz, mindig olyan pontossággal, amilyennel az adott kor embere be tudta azt fogadni. A kinyilatkoztatás csúcspontján, az evangéliumokban megfogalmazódik, hogy Isten maga a szeretet. Aki maga a szeretet, az a lehető legjobb, legigazságosabb, és a lehető legjobbat akarja az emberiségnek. Ez Isten valódi portréja, és ebből az istenképből számos következtetés adódik.

1. Isten soha nem önmagáért vár tőlünk "megfelelő" viselkedést, hanem magunkért, az emberi boldogságunkért.
2. Ha Isten szabályait követjük, az mindig a mi javunkat, és nem Isten "l'art pour l'art" javát szolgálja.
3. A teremtés egésze az emberről szól, az ember áll a középpontban.
4. A teremtés, más szóval Isten rendje a humanizmus legmagasabb foka.
5. Isten szabályait betartva statisztikailag boldogabbak leszünk, mint ha nem tartjuk be őket.
6. Isten szabályai nem értelmezhetők "szabál az szabál" alapon, hanem csakis az ember java szerint. Nem az ember van a Sábeszért, hanem a Sábesz az emberért - mondja Jézus.
7. Ha egy mechanikusan betartott szabály bizonyosan nem segíti elő egy adott ember boldogságát, akkor meg kell keresni azt a szabályt, amelytől az illető valóban boldogabb lesz természetesen hosszú távon, komplex szemlélettel.
8. Isten imádásában technikailag tökéletesedni csak akkor erény, ha emberi boldogságot eredményez.
9. Aki Isten akaratát keresi a világban, az a saját boldogságáért munkálkodik. Aki Isten ellen dolgozik, az pedig a saját boldogsága ellen tevékenykedik.
10. A boldog ember hite példa mások számára, ezért a valódi istenkép szerint megélt kereszténység másokat is kereszténységre lelkesít.
Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése