2013. február 21., csütörtök

Hogy ityeg a franciáknak?

Rosszul. A Goodyear bezárja az 1200 dolgozót foglalkoztató Amiens-Nord-i gyárát. A holding amerikai vezérigazgatója a szakszervezetet és a szocialista kormányt hibáztatja. Vitriolos levele nagy felháborodást váltott ki, egymást érik a tévéviták a témában. Többek között ezt írta:

"A Titan vezetőjeként 40 éve vásárolok fel sok millió dolláros veszteség miatt bezárt üzemeket és tönkrement cégeket, átszervezem őket, hogy hatékonyan működhessenek, jó béreket fizethessenek. A Goodyear négy éven át próbálta megmenteni az Amiens-i munkahelyek egy részét, amelyek a legjobban fizetett állások közé tartoznak, de a francia szakszervezet és a francia kormány a tárgyaláson kívül semmit sem tett.
...
Néhány alkalommal ellátogattam a gyárba. A francia munkaerő szép fizetést kap, de csak három órát dolgozik. Egy óra a többszöri pihenő és ebédidő, három órát beszélgetnek, hármat dolgoznak. Ezt a szakszervezeti dolgozók szemébe mondtam. Azt felelték, hogy a franciáknál így szokás!
...
Levelében, uram, ön azt javasolja, hogy a Titan kezdjen tárgyalni. Ilyen ostobának néz bennünket? A Titannál van a pénz és a gumiabroncsok gyártásához szükséges szaktudás. Mi van az agyament szakszervezet oldalán? A francia kormány. A francia gazda olcsó gumiabroncsot akar. Nem érdekli, hogy Kínából vagy Indiából hozzák-e, az ottani kormányok pedig támogatják az üzemeiket.
...
A Titan egy kínai vagy indiai gumigyárat vesz majd, egy euró alatti órabért fizet a munkásoknak, és egész Franciaországot ellátja a szükséges abroncsokkal. Önök megtarthatják maguknak az úgynevezett dolgozóikat. A Titant a továbbiakban nem érdekli az Amiens-Nord-i gyár."

E nem éppen hízelgő sorok hatására felborzolódtak a kedélyek, az illetékes miniszter kemény választ írt, dupla vámot helyezett kilátásba az importgumira, de nem valószínű, hogy meg tudja menteni az üzemet. A lóhúsbotrány és egyebek után ez már a sokadik gazdasági csapás, brüsszeli előrejelzések szerint a franciák 0,01%, azaz gyakorlatilag nulla növekedésre számíthatnak idén.

Brüsszel Magyarország számára is nulla növekedést jósol. Ellenkező előjelű a kormányunk, gazdaságilag mégis hasonló helyzetben vagyunk. Mit remélhet ennek fényében egy esetleges kormányváltástól a francia jobboldal vagy a magyar baloldal? Brüsszel nem fúrja a francia kormányt, remélhetőleg a magyar kormány fúrásáról is lemondott, végleg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése