2013. február 1., péntek

A személyközi kapcsolatok 4. szabálya

(1. Minden ember boldogságra, elfogadottságra, szeretetre és tiszteletre vágyik a belső elképzelése szerint.
2. Minden ember szimmetrikus kapcsolatrendszert kíván másoknak, úgy, hogy az előnyös legyen saját maga és szerettei számára.
3. Egzisztenciális biztonságáért cserébe minden ember lemond az előzőek arányos részéről.
4. Minden ember igyekszik átörökíteni a szerzett társadalmi előnyeit.)

4. Minden ember igyekszik átörökíteni a szerzett társadalmi előnyeit.

A génjeink továbbadásával egyenlő fontosságúnak tartjuk, hogy utódaink magasabb szintről induljanak, hogy nekik könnyebb legyen, mint nekünk volt, azaz kevesebb erőfeszítéssel több eredményt érjenek el, mint mi.

Ez a törekvés teszi merevvé az érdemek és erőegyensúlyok alapján kialakult társadalmi berendezkedést. Ez akadályozta meg a feudalizmus folyamatos megújulását. A nemesek első generációja komoly érdemeket szerzett, átörökítette a rangot-címet-birtokot. A következő generációk némelyike önálló érdemeket is szerzett, de gyakrabban csak megtartotta, esetenként pedig bitorolta az elődök címeit és vagyonát.

A demokrácia kevésbé merev, de korántsem meritokrácia: az orvosgyerekből sokkal gyakrabban lesz orvos, mint az átlag gyerekből, és ez egy sor elitszakmára igaz. A vagyonok öröklődnek (mínusz az örökösödési adó), ez jó a tulajdonjog biztonsága szempontjából, viszont nem a legszerencsésebb a meritokrácia szempontjából.

A fenti négy szabállyal bármely kor bármely társadalma leírható, segítségükkel értelmezhetővé és alakíthatóvá válnak a társadalmon belüli történések, változások.

Az 1. szabály leírása: http://verteslaszlo.blogspot.com/2013/01/a-szemelykozi-kapcsolatok-mechanikaja.html
A 2. szabály leírása: http://verteslaszlo.blogspot.com/2013/01/a-szemelykozi-kapcsolatok-2-szabalya.html
A 3. szabály leírása: http://verteslaszlo.blogspot.com/2013/01/a-szemelykozi-kapcsolatok-3-szabalya.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése