2013. február 12., kedd

Ma szavaznak

...a francia Nemzetgyűlésben az azonos neműek házasodását lehetővé tevő törvényről (projet de loi du mariage pour tous - törvénytervezet a mindenki számára lehetséges házasságról).

A parlamenti tudósítások csatornájának rövid hírét idézem:
"Az ülés szombat reggel, 5:40-kor ért véget. A szavazásra kedden kerül sor.
Hosszú vita volt. 11 nap és 24 ülés után, szombat reggel lezárult az azonos nemű párok házasodását lehetővé tevő törvénytervezet vitája a Nemzetgyűlésben.
A képviselők összesen 109 és fél órát üléseztek. 4999 módosító indítványt vizsgáltak meg.
A szavazásra kedden kerül sor, a szöveget ezt követően terjesztik a Szenátus elé.
Mindenki, még a jobboldal is elismerően nyilatkozott Claude Bartolone levezető elnöki munkájáról."

A baloldali kormánytöbbség helyzetben van, és a közvélemény 63%-a is támogatja a melegházasságot. Ez a törvény még nem ad lehetőséget a melegek általi örökbefogadásra, amit "csak" a közvélemény 49%-a támogat.

Ha a jobboldal élénk tiltakozása ellenére megszavazzák, a polgári házasság hamarosan mindenkié lehet Franciaországban. Mit jelent ez a heterókra és a "házasság" fogalmára nézve? Egy régebbi írásom a témáról: http://verteslaszlo.blogspot.com/2011/04/zold-erdoben-tucsok.html

1 megjegyzés:

  1. Magyarázhatja, de persze nem javítja a helyzetet, hogy Európa egyre szekularizálódik, a franciák pedig élen járnak ebben a folyamatban. Ehhez képest elég későn került napirendre a téma náluk.

    VálaszTörlés