2012. április 6., péntek

Az a fránya matek

Brüsszeli szakértők szerint nagy bajban van a spanyol gazdaság, mert 2012-ben legfeljebb 50 milliárd eurónyi államkötvényt tud majd eladni a szabadpiacon, és ennél többre lesz szüksége a hitelei megújításához.

Állítólagos szakértők szerint nagy bajban van Magyarország, mert 2012-ben 4,5 milliárd eurónyi államadósságot kell megújítani, és ha nem kötünk háttérmegállapodást az IMF-fel, akkor ez nem fog sikerülni. Akárhogy számolom, nem stimmelnek az arányok.

Spanyolország nem egész hatszor akkora, mint mi. Ha esetében igaz az 50 milliárd euró kötvénykapacitás, akkor ez a mi esetünkben kb. 9 milliárd eurót jelent. Ha tekintetbe vesszük, hogy fele akkora a deficitünk, és csökken az adósságunk, míg a spanyoloké rohanvást nő, logikus lenne feltételezni, hogy arányosan kétszer annyi, azaz 18 milliárd euró értékű kötvényt is el tudnánk adni. Ennek mindössze a negyedére, 4,5 milliárd euróra van szükségünk. Hétköznapi logika szerint könnyedén és kedvező kamatra kéne megkapnunk. Ha ez így van, miért sulykolják naponta az IMF-megállapodást mint sine qua non-t?

Vagy nem tudok számolni, vagy füllentenek a szakértők és/vagy kettős mérce működik Magyarország ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése