2012. április 17., kedd

Hiányérzetem van

A tavalyi államháztartási hiány EU-módszertannal mérve 2,43% volt, jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ez jó hír, levélben értesítették róla Olli Rehn gazdasági és pénzügyi EU-biztost. Az új adat javítja Magyarország esélyeit a Brüsszellel és az IMF-fel folytatott tárgyalások során. Az EU elégedett lehet, teljesült a 3% alatti hiányelvárás.

Nekem azonban hiányérzetem van: rendben, hogy a Heti Válasz lehozta a hírt, a többi lap viszont nem kapkod. Az index.hu ironizál, a portfolio.hu pedig értelmezés helyett ködösít. Aki eddig nem tudta, mi a különbség az alapértelmezett hiányszámítás és az EU-módszertan között, az nem is fogja megtudni ezekből az írásokból. Van egy tippem: a hír erősen pozitív, és ez láthatóan zavarja a Matolcsy imázsát szorgosan feketítgető szerzőket.

Az államháztartásnak tavaly nem hiánya, hanem többlete volt, a kötelező magánnyugdíj-pénztárak beolvasztása miatt. Egész pontosan +4,3%-kal zártuk a tavalyi évet. Brüsszel mégis reklamált, mert attól tartott, hogy a manyup vagyon nélkül túlzottan nagy a deficit. Most kiderült, hogy nem túl nagy. Milyen jó lenne, ha a média erről tisztességesen tájékoztatna bennünket, és hagyná, hogy örüljünk neki.

Szomorúnak tartom, hogy az államháztartási hiányról nehéz következetes és megbízható információt találni, pedig e nélkül a tájékozatlan állampolgár ki van szolgáltatva a hírszállítók kénye-kedvének és zavaros fejtegetéseinek. Ez lenne a cél?

Források: http://hetivalasz.hu/gazdasagimozaik/gazdasagi-mozaik-20120405-47717/ (felülről a 4. hír)
http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/04/03/matolcsy_megirta_az_oromhirt/
http://www.portfolio.hu/gazdasag/a_rendkivuli_adatot_magyarazza_matolcsy.165459.html

Ki blöfföl? http://www.portfolio.hu/en/economy/imf_sees_hungary_missing_deficit_targets_setting_debt_on_declining_path.24112.html
hasonlítsuk össze ezzel: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gross_financing_needs_in_percent_of_GDP.png

2 megjegyzés:

  1. Osztom a véleményt. Ezt a fajta kiszolgáltatottságot már az is megérzi, aki csak épp egy kicsit foglalkozik "hobbi" szintjén hazánk helyzetével. Ám ez egy szűk keresztmetszet...A nép másik része pedig megkapja a vákuum csomagolt, érdekre formált, megrágott információt. A cél ez. Másrészről a kormány által felépíteni kívánt egységet más fórumon nem lehetséges rombolni..szomorú dolgok ezek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki kellene alakulnia egy saját fejjel gondolkodó rétegnek, amelyik tényeket gyűjt, elemez, majd következtet, és nem fordított sorrendben.

      Törlés