2013. január 18., péntek

Tengelyes tükrözés 3. rész

A szimmetrikus etika alkalmazásának előfeltétele az empátia, segítségével embertársaink helyzetébe képzelhetjük magunkat, és képzeletben visszanézhetünk magunkra, onnan vissza embertársainkra, és így tovább.

3. Politika. Képzeld azt, hogy politikus lettél, a politikusok pedig a választóid. Tisztességes szándékkal, a közjó növelése céljából léptél a politika világába, és nem azért, hogy a választókat átvágva nyerészkedj, visszaélj a hatalommal.

Valamiből azonban a legszerényebb embernek is meg kell élnie. Aki tisztességes, az ritkán gazdag. Ha mégis, akkor elégedett a vagyonával, és nem vágyik a politikába. Ha mégis vágyik a politikába, akkor fehér holló lesz, nem egy a sok közül. Mivel a többiek nem olyanok, mint te, hiába nincs szükséged különösebben a pénzre, nem hagyhatod cserben a csapatodat. Ráadásul aki pénzt és hatalmat akar, az mindig motiváltabb, mint aki nem, így sokkal nagyobb esélye van a vezető szerepre. Ebből következik, hogy ha vezető akarsz lenni, ha változtatni akarsz a dolgok menetén, el kell hinned, hogy elég erősen vágysz a pénzre és a hatalomra. Már csak az a kérdés, hogyan hihetsz valamit elég erősen anélkül, hogy mély meggyőződéseddé válna, hogyan vágyhatsz elég erősen valamire anélkül, hogy valóban meg akarnád szerezni.

Szép lenne, ha el tudnád érni az egyensúlyi pontot, és tartósan ott tudnál maradni. Ha elég erős lenne a hatalmi és pénzvágyad képzete ahhoz, hogy motivált légy, jól szerepelj, és megválasszanak, de nem olyan erős, hogy ki is éld. Nem valószínű, hogy sikerül megmaradnod ezen a kényes ponton, de ha mégis, akkor azonnal élethazugságban, skizofrén helyzetben találod magad. Még nem jutottál a mélypontra, de már az alagsorban botorkálsz, úton a mélygarázs felé.

Ha azzal kampányolsz, amit tenni akarsz, nem választanak meg. Ha azzal kampányolsz, amivel megválasztanak, folyamatosan hazudni fogsz. Ha folyamatosan hazudsz, elveszíted a kapcsolatodat a valósággal. Ha nem vagy kapcsolatban a valósággal, egyetlen mércéd marad: amíg sikeres vagy, tudhatod, hogy ügyesebben hazudsz, mint a vetélytársaid. Hol van már a becsület, mi lett a tisztességes szándékkal? Mindkettő fölfalta önmagát.

Jó döntéseid is törvényszerűen rossz eredményhez vezetnek, így ha néha rossz döntést hozol, abból még rosszabb következmény adódik. Kiépül körülötted a hazugságok és visszaélések birodalma, amelyben rég nem a tisztesség jelenléte számít, hanem az, hogy a hiánya ne derüljön ki. A választó így is sejt valamit, időnként kibukkan a jéghegy csúcsa. A konkurencia fedi fel, mert azzal kampányol, hogy nálad minden tisztességtelen, bezzeg nála... Aki nem jól hazudik, azt nem választják meg.

Ha időnként tükörbe nézel, két dolog ugrik be: 1. tragikus, hogy mindig jót akartál, és abból lett ez a sok rossz; 2. ha a választónak csak a szélhámos elég jó, miért sír, hogy újra meg újra átverik? Cinikus lettél, elidegenedtél a társadalomtól. Ha elidegenedtél, és csak a többi pénzéhest tetted gazdaggá, akkor erkölcstelen ÉS hülye vagy. Ha már erkölcsös nem lehetsz, legalább hülye ne légy: szedd meg magad! Válj olyanná, amilyen a híred - így szól egy több száz éves demokrácia bölcsessége.* Tapasztalatból beszélnek, láttak néhány politikusgenerációt.

Ha véletlenül rád tör az őszinteségi roham, mit üzensz a választóknak? Talán ezt: olyan vezetőt keress, akinek az irányítása alatt szívesen dolgozol és adózol. Jólét ott van, ahol kevesen irányítanak, és ahol a szorgosan dolgozó társadalom hagyja magát vezetni. Szegénység pedig ott, ahol a társadalom szorgos munka helyett az irányítóktól várja a jólétet. Ne szárnyas csodaparipát, hanem nyomtató lovat válassz, és ne akard bekötni a száját**.

Most képzeld azt, hogy újra választó vagy, nem ittál a feledés vizéből, még emlékszel a magadnak küldött üzenetre.

*Angolul: Live up to your reputation.
** nyomtató ló = a szétteregetett gabonából a szemet kitaposó ló; közmondásban: Nyomtató lónak ne kösd be a száját.

Előző részek: http://verteslaszlo.blogspot.hu/2013/01/tengelyes-tukrozes-indul-1-resz.html
http://verteslaszlo.blogspot.hu/2013/01/tengelyes-tukrozes-2-resz.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése