2013. január 30., szerda

A személyközi kapcsolatok mechanikája

Az emberi közösségek kapcsolatrendszerét négy szabály alakítja.

1. Minden ember boldogságra, elfogadottságra, szeretetre és tiszteletre vágyik a belső elképzelése szerint.
2. Minden ember szimmetrikus kapcsolatrendszert kíván másoknak, úgy, hogy az előnyös legyen saját maga és szerettei számára.
3. Egzisztenciális biztonságáért cserébe minden ember lemond az előzőek arányos részéről.
4. Minden ember igyekszik átörökíteni a szerzett társadalmi előnyeit.

Részletesebben:
1. Minden ember boldogságra, elfogadottságra, szeretetre és tiszteletre vágyik a belső elképzelése szerint.

Alapvető törekvésünk, hogy boldogok legyünk, valamint hogy mások elfogadjanak, szeressenek és tiszteljenek. Erről azonban személyiségtípustól függő elképzeléseink vannak. Rengeteg félreértéshez vezet, hogy jobb híján mindenki a belvilágából kiindulva általánosít, és úgy akar másoknak boldogságot adni, ahogyan kapni szeretné, miközben más másféle boldogságra, szeretetre, stb. vágyik.

Társas kötődéseinket alapszabályként úgy alakítjuk, hogy boldogok, elfogadottak, szeretettek és tiszteltek legyünk. A személyiségzavarok fő oka ezen alapvágyaink kielégületlensége. Ha egy gyerek nem kapja meg a családban és a társaitól az elfogadást, szeretetet, tiszteletet, akkor alternatív módszerekkel igyekszik ezeket megszerezni. Dacosan magába fordul, és változó kaliberű bosszút forral az emberiség ellen, vagy csibészkedni kezd, hogy legalább amikor haragszanak rá, amikor büntetik, akkor foglalkozzanak vele. A vágyak tartós kielégületlensége szubkultúrába viheti, ahol a betyárbecsületet betartásával tehet szert elfogadottságra és tiszteletre. Az emberiség nagy többségének szerencsére teljesülnek az alapvágyai, és a teljesülés jellegzetes módozatai kondicionálják a társas kapcsolati viselkedést.

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése