2013. március 17., vasárnap

Ciprusiak a bankszakmában

(Vasárnapi különkiadás)

Egy 2011 őszén terjedő rémhír a magyar devizabetétek befagyasztásával riogatott. A kreatív terjesztők nem fogalmaztak pontosan, továbbá másfél évet tévedtek, de legalább az "r" betűt eltalálták az ország nevében. Friss hír szerint ugyanis Ciprus azonnali hatállyal "befagyasztotta" a bankbetéteket. A részletekből persze kiderül, hogy ez is a jereváni rádió híranyagából származik. Gyűjtsük össze a tényeket.

Ciprus miniszterelnöke szombaton bejelentette, hogy 100 ezer euróig minden bankbetét összegéből levonnak 6,7%, 100 ezer euró felett pedig 9,9% válságkezelési hozzájárulást. Ez 5,8 milliárd euró bevételt hoz az államháztartásnak, és előfeltétele annak, hogy a szigetország igénybe vehesse az EU 10 milliárd eurós mentőcsomagját. A betétesek nem veszítik el a pénzt, cserébe részvényt kapnak a betétjüket kezelő bankban, más szóval, átmenetileg kötelezően beszállnak a bankszakmába. Számomra érthetetlen módon nem örülnek ennek a lehetőségnek.

A hitelező tagállam(ok), azaz Németország azzal indokolja a betétek megsarcolását, hogy Ciprus valósággal fürdik az orosz pénzben. Emlékeztetőül: adóparadicsomról van szó, a társasági adó 5% körüli. Számos magyar vállalkozás, sőt korábbi jegybankelnökünk is sokáig Cipruson tartotta a vagyona zömét. A ciprusiaknak évtizedeken át bejött a "kicsivel a nulla felett" adóstratégia. Felháborodottan cáfolják, hogy orosz eredetű pénzben lubickolnának: a külföldi betétek aránya "csak" 37%. A magyar bankokban tartott külföldi betétek arányáról nem találtam statisztikát, valószínűleg azért, mert ez az arány nulla alatti, vagyis több a külföldön tartott magyar pénz, mint a nálunk tartott külföldi betét! Más szóval, a ciprusi betétlevonás legalább 37%-ban nem is az ottaniakat érinti, és a maradék 63% is inkább a 100 ezer euró alatti küszöb alá, tehát az alacsonyabb kategóriába esik. Becslésem szerint az 5,8 milliárd bevétel fele (2,9 milliárd euró) származik majd ciprusi zsebből, szemben a németektől kapott 10 milliárdos mentőcsomaggal. Ez jó üzletnek tűnik.

A ciprusi újságírók erőlködnek a forró nyomon, de nehezen találnak szívből sajnálható betétest: "Nagyon mérges vagyok. Sok éven át dolgoztam a megtakarított pénzemért, és most elveszítem a hollandok és a németek utasítására. Ez nem az oroszokat sújtja" -- nyilatkozza Andy Georgiou 54 éves brit-ciprusi állampolgár, aki 2012-ben települt haza az életútja során összegyűjtött megtakarításaival, miután eladta londoni házát.

"Szeretném tudni, hol az a híres EU-szolidaritás. Mert mit kaptunk? Semmit" -- véli tárgyilagosan Yannis Pavlou 28 éves autószerelő.

Ilyen hozzáállással nehéz lesz feldolgozni azt a helyzetet, hogy minden ország lakossága annyit költhet, amennyi bevétele van, az állampolgároknak pedig annyi adót kell fizetniük, amennyibe az államtól elvárt szolgáltatások kerülnek, különben nagy bajba kerül az egész társadalom. És ez nem holmi német Grimm-mese, kedves gyerekek, hanem az Élet egyik nagy igazsága, amivel szembe kell nézni. Szerencsére olyan kormányunk van, amelyik főállásban ezzel foglalkozik. A tavaly meghirdetett off-shore amnesztia keretében 30 milliárd forint érkezett haza. Az ajánlat úgy szólt, hogy 10% átalányadó ellenében az adóhatóság nem vizsgálja a hazahozott pénz eredetét. Aki tehát Ciprusról időben hazamentette az adóparadicsomi vagyonkáját, az jó állampolgárként itthon tette be a közösbe, amit most rossz állampolgárként ott vennének el tőle. Happy end.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése