2013. március 26., kedd

A nemzeti és a progresszív brigád

Vajon melyik nyerne egy munkaversenyben?

A nemzeti brigád elvárja tagjaitól, hogy együtt, közös célokért dolgozzanak. Aki erre nem hajlandó, az kizárja magát ebből a brigádból. Külső nézőpontból a nemzeti brigádot akár kirekesztőnek is nevezhetnénk, ha figyelmen kívül hagynánk, hogy súlyos esetektől eltekintve önkirekesztés történik. Belső nézetben ésszerű összetartásnak nevezhetjük ezt a viselkedést, amely a miénken kívül minden európai nemzetre jellemző. A cél összehangolt munkával közös eredményeket elérni. Te döntöd el, hogy a cseh, a lett vagy milyen nevű nemzeti brigádba lépsz be, de a cseh brigádban csak cseh célokért dolgozhatsz. Akinek nem tetszik ez a működési mód, kereshet magának másik brigádot, például az alábbit.

A progresszív brigád nem vár egyetértést és közösséget a tagjaitól. Senkit nem tesz ki azért, mert egyéni megközelítésben dolgozik, vagy éppen "dolgozik". Külső nézőpontból ez a brigád befogadó, belső nézetben viszont ésszerűtlenül széttartó. Egyetlen okból lehet innen kikerülni: ha közösséget képzelsz az individuumok összessége helyett, ha nem átallsz elvárásokat támasztani nem létező közös célok érdekében. Valójában egy a cél: akadályozni a nemzeti brigád munkáját.

Elméletben az "emberiség" elnevezésű brigádba is beléphetnél, ha létezne ilyen brigád. A valóságban csak különböző nyelvek, kultúrák, nemzetek közül választhatsz, és nem választhatod a "globális nyelv", az "egyenkultúra" vagy a "nemzet nélküli nemzet" kategóriát, ahogy az építőanyag-áruházban sem kérhetsz tíz darab nyílászárót, hanem meg kell mondanod, milyen típusú és méretű ajtót vagy ablakot akarsz. Igaz, hogy statisztikai értelemben az "átlagembernek" egy melle és egy heréje van, de hiába csatlakoznál lelkesen, ilyen emberekből álló brigádot nem találsz.

Nem kérdés, hogy ha teljesítményről van szó, a nemzeti brigád kenterbe veri a progresszívet, viszont az sem kérdés, hogy utóbbi jobb hangulatban produkálja a nulla teljesítményt, így csábító lehet azok számára, akik nem dolgozni, hanem jólérezni szeretnének -- míg fizetéskor el nem jön a szembenézés pillanata. GDP-t a nemzeti brigád termel, a progresszív brigád meg igyekszik kiénekelni a szájából a sajtot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése