2013. március 11., hétfő

Mit tanítsunk kémiából

Rengeteg egészségre ártalmas és közömbös vegyületet.

Nem árt, ha az átlagember tudja, milyen rákkeltő vegyületekkel mérgezik a mindennapokban, adalékanyag, oldószer, hígító, festékösszetevő és egyebek formájában, literenként, mondjuk, 0,1 cent extraprofitért -- ennyivel kerülne többe a környezet- és egészségbarát helyettesítő anyag.

Szintén jó, ha tisztában vagyunk a gyógyszer hatóanyagok fejlesztésének menetével, az új molekulák feltalálásának módjával, és hogy melyik helyett milyen gyógynövénnyel tehetjük magunkat egészségesebbé, tizedáron.

Ne legyünk prűdek, a "designer drog"-okkal összefüggő kérdésekben is elkelne némi tájékozottság. Jó lenne tudni, miből készül a margarin, mi a transzzsír, mit keres a foszforsav a sült krumpliban, a vaníliaaroma a gyorséttermek közelében, mivel festik a joghurtokat, miben gyorspácolják a húst, mivel etették a húst adó állatot, és így tovább. Nem baj, ha elmegy egy kicsit az étvágyunk, legalább kevesebb gondunk lesz az elhízással és a cukorbajjal.

Ezek sokkal érdekesebb és élettelibb témák, mint a Mengyelejev-táblázat, noha röviden azért utóbbit is tanulmányozni kell.

A fizikával ellentétben a vegyészet ugrásszerűen fejlődik, naponta születnek az életünket meghatározó  új készítmények, amelyekről az átlagos felnőtt egyre kevesebbet tud, egyre kevésbé érti a működésüket. Ideje megismerni, hogyan élhetünk hosszú, egészséges életet, tehát előre, arccal a kémia felé!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése