2012. március 21., szerda

Most érdemes vállalkozni? Ut'só rész, egyelőre

Háztáji szolgáltatóknak: vállaljon expressz olajcserét mindaz, aki szerelőaknával rendelkezik, és hajlandó max. 100eFt-ot befektetni a gyakoribb autótípusok olaj- és légszűrő készletébe. A szolgáltatás egyszerű. Beállít egy autós, a szaki fél óra alatt lecseréli az olajat, kicseréli az olaj- és légszűrőt a járgányban, munkadíj 5-10eFt.

A végére hagytam a nagy ötletet. Az ingatlanpiac halott, olyan fagyott, mint egy megkövült mamut. Mivel nincs pénz, nincs likviditás, nincs ingatlanforgalom. Holott az országszerte eladásra váró több tízezer ingatlan döntő többségéből más ingatlanokat venne a tulaj. Azaz adott egy óriási potenciális cserepiac, amely kezdeményezőkészség híján kiaknázatlan. A magyar GDP-t akár 2%-kal is megdobná, ha a rengeteg ház, lakás, telek és nyaraló végre gazdát cserélne.

Egy élelmes ingatlanszakértő ingatlantőzsdét hozhatna létre, ahol csereközösségek alakulnának, akár több száz vagy több ezer tulajdonos egyidejű ügyletével lezárva egy-egy csereláncot. Régen az IKV működött így: a tanácsi lakásokat láncba fűzve addig dolgoztak a cserehajlandóság érdekében, amíg a lánc két vége össze nem ért. Akkor ez 1-2 évet vett igénybe, a mai számítógépes technikával és a sokkal gazdagabb kínálattal akár 3-6 hónap alatt egymásra találhatnának az ingatlant kínálók és keresők. Az egyértelműség kedvéért: nem két tulajdonos kölcsönös cseréjéről beszélek, hanem arról, hogy "A" "megveszi" "B" ingatlanát, ő meg "C"-ét, és így tovább, egészen "Z"-ig, akinek viszont "A" ingatlana kell. Bonyolult? Igaz, de megkeresésre konkrét módszertani tanácsokat is adok a lelkes vállakozónak, akit egy nagy létszámú csere akár milliárdossá tehet. Mivel az illető melléküzemágban a magyar gazdaságot is felpörgeti -- megítélésem szerint méltóvá válik a nemzeti nagykeresztre.

4 megjegyzés:

  1. Olyan fagyott, mint egy megkövült mamut? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jogos az észrevétel, legyen "olyan fagyott, mint egy jégbe dermedt mammut". Nem javítom ki a fentit, mert akkor furán hatna a komment, amelyet hálásan köszönök.

      Törlés
  2. Esetleg: "Az ingatlanpiac befagyott." :D

    VálaszTörlés