2012. március 25., vasárnap

Adózás - nulláról

Az adózás komoly ügy, közvetlen államháztartási kihatásai miatt még népszavazni sem lehet róla. Annál inkább lehet -- csak eddig nem igazán sikerült -- értelmes vitát folytatni e témában. Elvesznek a szegényektől, adnak a gazdagoknak? Szétadózzuk magunkat, és mégsem elég? Mi lenne, ha egy reggel arra ébrednénk, hogy megszűnt az adórendszer?

Néhány napon belül összeomlana az állam is, hiszen az adónkból tartjuk fenn. Reklamálnának a közszférában dolgozók, fizetést vagy munkanélküli segélyt kellene nekik adni. Ja, a munkanélküli segélyt is adókból fizetjük. Adókra tehát szükség van, nélkülük nagyon gyorsan működésképtelenné válna az ország. Nézzük, hogyan tudnánk nulláról felépíteni egy hatékony, ésszerű adórendszert.

Először is, hányan dolgozzanak a közszférában? Annyian, amennyien napi 8 óra hatékony munkavégzés mellett képesek ellátni a közszférától elvárt feladatokat. Na jó, legyenek 3%-kal többen, betegség és váratlan feladatok esetére. A többi dolgozónak, szintén adóból, munkanélküli segélyt kell adni. Néhány hónap elteltével pedig közmunkára kell őket kivezényelni. Mi lesz velük hosszú távon? A magángazdaságot olyan erőssé kell tenni, hogy képes legyen munkát adni minden munkavállalónak. A gazdaságfejlesztésnek nem alternatívája sem a kapun belüli munkanélküliség, sem az állami alibifoglalkoztatás.

Mennyi és hány sávos legyen a jövedelemadó? Mivel a fogyasztást továbbra is forgalmi adóval (ÁFA) terheljük, és az alapértelmezetten egykulcsos, a jövedelemadónak célszerű több sávosnak lennie, de a legmagasabb adókulcs ne haladja meg a 33%-ot. Ennél magasabb adó ugyanis demotivál, gyakorlatilag bünteti a jövedelemszerzést, és adóparadicsomok felé ösztönöz.

Mekkora legyen az ÁFA? Ésszerű mértéke 12,5%, ennél magasabb kulcs már elkerülésre buzdít. ÁFA-mentes legyen a könyv, a kultúra, a gyógyszer, a gyermekruha? Ne legyen, hanem a rászorulók kapjanak rá kompenzációt, illetve a magas kultúrához tartozó termékek kapjanak eseti állami kompenzációt.

Miből fizessük a munkanélküli segélyt? Egyharmadban a munkavállalók, kétharmadban a munkáltatók célzott adójából: aki dolgozik és fizet a többieknek, el fogja várni, hogy minden munkaképes ember dolgozzon; a vállalatok pedig túlóráztatás helyett normál, sőt részmunkaidőben is foglalkoztathatnak. Ettől azonnal csökken a munkanélküliség, kevesebb céladót kell fizetniük.

Mennyit adózzanak a vállalkozások? Nagyjából annyit, amennyit ma, csak a multik adóját kellene az általános szintre emelni. A mai befektető- és tőkebarát szabályozás ugyanis a multikat jutalmazza a hazai vállalkozások és a munkavállalók terhére.

Miből tartsuk fenn az utakat? A megtett kilométerrel arányos úthasználati díjból. Miből tartsuk fenn a közösségi közlekedést és a vasúthálózatot? A magánközlekedést terhelő adóból, praktikusan a legkönnyebben beszedhető üzemanyag adóból. Az adó számításának alapja a magánközlekedés által a környezetnek illetve gyermekeinknek okozott kár.

Miből tartsuk fenn az egészségügyet? A cigarettára, szeszes italra, valamint a túlsózott és túlcukrozott ételekre kivetett adóból (jövedéki és chips-adó), valamint az ezen felül szükséges egyéni egészségügyi hozzájárulásokból, amelyeket életvitel szerinti bonus és malus súlyozna. Egészségügyi hozzájárulást nem csak az aktív dolgozóknak, hanem minden nagykorú állampolgárnak fizetnie kellene, mégpedig testtömeg-index és egyéb kockázati tényezők alapján. A munkáltató nem fizethet egészségbiztosítást, de odaadhagyja az arra szánt pénzt a dolgozónak. A nem aktívak pedig az egyéb ellátásuk mellé megkapnák az egészségbiztosítás alapdíját, a bonus kedvezményét magukra költhetnék, a malus felárát maguk viselnék. Ez minden állampolgárt arra ösztönözne, hogy minimum a normál egészségügyi paramétereken belül tartsa saját testét.

Miből fizessük a nyugdíjakat? Az aktuális dolgozók havi befizetéseiből. Ha ezek csökkennek, a következő havi nyugdíjak is arányosan, linerálisan csökkennek. Így világossá válna, hogy a nyugdíjrendszer alapelve nem a magánvagyon, hanem a generációk közötti szolidarítás: együtt sírunk, együtt nevetünk. Az aktív befizetők számának alakulásától függően, 3-5 évente korrigálni kell a nyugdíjkorhatárt. A magánnyugdíjakra ésszerű mértékű (pl. 10%) szolidaritási adót lehetne kivetni, ennek bevételét a minimálnyugdíj alatti ellátások emelésére fordíthatnánk.

Miből támogassuk a családokat? A jövedelemadóból rászorultsághoz kötött családi pótlékot célszerű fizetni, valamint adókedvezményt adni a gyereket nevelőknek. Ez arra ösztönöz, hogy főként azok vállaljanak gyereket, akik saját munkával tervezik őket eltartani.

Nagy vonalakban így nézne ki egy ésszerűen felépített adórendszer a nagy ellátórendszerek összefüggésében. A közszféra működtetéséhez szükséges adót az önkormányzatoknak kellene beszedniük, és annak egy részét adnák át a központi kormány számára, tehát a mai adóelosztásnak épp a fordítottjára lenne szükség. Helyi szinten jobb a rálátás a tényleges jövedelmekre, és az adófizető is jobban rálát a pénze felhasználására.

Részlegesen fel kellene oldani az adókról való népszavazás tilalmát: adóemelésre illetve új adó bevezetésére bármikor lehessen javaslatot tenni.

Az adók és ellátások fenti szigorú logikájának megteremtésével optimális fejlődési pályára állíthatnánk Magyarországot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése