2012. március 21., szerda

Lehet-e Más a P?

Az LMP friss népszavazási kezdeményezéséből kiindulva, bizony, nem lehet más a politika! Mi e népszavazás lényege? Nehéz a gazdasági helyzet, nosza, alanyi jogon követeljünk sajtból holdat, kolbásszal adjuk meg a kerítés demokratikus méltóságát. A lehetetlent azonnal teljesítjük, a csodára kicsit várni kell -- kivéve, ha megnépszavazod.

Jogos az ellenvetés, hogy és a Fidesz?! A tandíj és a vizitdíj megtorpedózása népvoksoltatással? Azt lehetett? Technokrata válaszom sokaknak ellenszenves lesz: a Fidesz népszavazása tudatosan választott módszer volt a közösségelvű kormányzás érdekében. Az alternatív népszavazások szintén tudatosan választott módszerként működnek az individuumelvű kormányzás lehetőségéért.

A mindenkori népszavazás a kormánnyal szemben benyújtott közéleti bizalmatlansági indítvány, következésképp a népszavazás összes kérdése így fordítandó köznyelvi magyarra: x téma ürügyén egyetért Ön azzal, hogy a kormány menjen a fenébe (I/N)? Tök mindegy, hogy x = oktatás, nyugdíj, megszorítás, tandíj, vizitdíj, szólásszabadság, stb., a lényeg a kormány megbuktatása, vagy legalább népszerűségének leamortizálása, legitimációjának csökkentése.

Így működik a politikai piac, célszerű ebbe beletörődni. Fogalmi ellentmondásba sodródik azonban egy olyan párt, amelyik a hagyományos eszköztárat a politika lehetséges másságára hivatkozva alkalmazza. Ezzel együtt jónak tartom, ha a Fideszhez képest alternatívák fogalmazódnak meg, ha végre történik valami a hitelesnek szánt opciók kialakítása terén. Így aztán -- tessék megkapaszkodni -- aláírtam a népszavazást kezdeményező ívet, természetesen kifejtve keresetlen és lesújtó véleményemet az LMP standján tartózkodó aktivistáknak.

A kezdeményezésről bővebben: http://lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/32541/az-lmp-nepszavazason-vedene-meg-a-nyugdijakat/

Korábbi írásaim a népszavazásra javasolt témákról:
nyugdíj: http://verteslaszlo.blogspot.com/2011/03/csak-konstrukcio-kerdese.html
munkaügy: http://verteslaszlo.blogspot.com/2011/10/novekedes-alternativaja.html
oktatás: http://verteslaszlo.blogspot.com/2011/10/tankotelezettseg-esszeru-szabalyozasa.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése