2012. március 28., szerda

A tisztességes sajtó dicsérete

Nagyra tartom az angolszász sajtót, mert komplexusmentes ténytisztelettel, józan ésszerűséggel, több nézőpontból tárja fel a valóságot, és az olvasóra bízza a tájékozott döntést. A Newsweek márc. 19-i számának 30-33. oldalán hosszú cikk elemzi a Szilícium-völgy kapzsi rablólovagjainak viselt dolgait, bemutatva kíméletlen profitszerzésük hatásait.

 " 'A második ipari forradalom idején nagy gazdasági átalakulások zajlottak le 50 ember vezetése mellett, akik hihetetlenül meggazdagodtak, és közben óriási munkanélküliséget okoztak' - mondja Joe Lonsdale, aki 2003-ban szerzett diplomát az egyik iparmágnás, Leland Stanford alapította egyetemen. Lonsdale maga is vagyont remél attól, hogy legújabb induló vállalkozásával, az Addeparral "újraalkotja a globális jólét motorjául szolgáló infrastruktúrát'. 'A rabló iparbárók helyett ma a technológialovagok végzik el a pusztítást' - teszi hozzá.
     Néhány tősgyökeres szilícium-völgybeli már kezdi felismerni, milyen veszélyekkel jár, ha az erkölcsi hübrisz az Internet kreatív pusztító erejével társul. Múlt hónapban Davosban, a high-tech mogulok zárt ajtók mögött tartott ülésén John Chambers, a Cisco Systems elnöke, valamint Glenn Hutchins, a Silver Lake nevű vezető befektetési cég alapítója arra figyelmeztetett, hogy ez visszaüthet. Ahogy a Wall Street kemény hidegzuhanyt kapott a médiától a pénzügyi összeomlást követően, úgy a munkahelyek technológiavezérelt megszűnése és a számítógépes biztonság alapvető megrendülése nyomán negatív tudósítások sodró áradata, illetve akár újraszabályozás is következhet.
     Igazság szerint, a Szilícium-völgyben berendezkedettek egyre nehezebben állíthatják, hogy vállalkozásaik kevésbé ártalmasak -- illetve hasznosabbak -- az amerikai nagyvállalatok zöménél. Erkölcsi felsőbbrendűséget sugalló, fennhéjázó szövegeik mögött a minden vállalkozást hajtó profitvágy -- valamint a történelem legerőszakosabb gyáriparosaiéhoz fogható kíméletlenség -- rejtőzik."

A cikk ezután a munkavállalók kizsigereléséről, a szerzői jogok figyelmen kívül hagyásáról, a magánélethez fűződő jogok semmibe vételéről ír, majd megállapítja:
    "Az eredeti rablóbárók tisztességes szándékkal építettek vasutat, hogy összekössék egymással a rohamosan fejlődő amerikai nagyvárosokat; tisztességes szándékkal fúrtak a nemzet jólétét tápláló olajkutakat. Ennek ellenére szükségessé vált, hogy birodalmukat a közérdek éber őrei szabályozzák, korlátok közé szorítsák, egyes esetekben akár fel is darabolják. A magasröptű szavak és eszmék alkalmasak a munkavállalók motiválására, a forgalom fellendítésére, ám elfedhetik a fogyasztók és a társadalom szélesebb értelemben vett érdekei ellen ható törekvéseket. A tőzsdére vitt vállalkozások prospektusaiban szereplő hangzatos ígéreteknél többre van szükség ahhoz, hogy a szilícium-völgybeli mérnökök felemelkedése valóban javára szolgáljon a világnak."

Az olvasóra bízom, hogy a cikkben hangsúlyozott közérdek, a fogyasztók és a társadalom java, a nemzet jóléte, a világ fejlődése szempontok alapján hová sorolja az írást és az azt közlő lapot. Ennyit kérdezek csupán: Magyarországon hasonló hangvételű cikkre a HVG-ben vagy a Demokratában számíthatunk? A Newsweek a Time magazin mellett az USA legnagyobb közéleti hetilapja. Örömmel (és meglepően jutányos áron) fizettem rá elő, ezen az oldalon: https://secure.customersvc.com/wes/servlet/ShowEffortKey

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése