2012. március 4., vasárnap

Botrány az Európai Parlamentben?

Állítólagos európai parlamenti botrányról kaptam hírt, miszerint a képviselők jó része reggel hétkor berohan aláírni a napidíjért, majd tűz a reptérre, és bye-bye tisztelt Európai Ház. Egy német forgatócsoport lencsevégre kapta a jelenséget, még 2008-ban. Valósággal menekültek előlük a rajta kapott képviselők, míg a végén a biztonságiak ki nem tessékelték az egész stábot a parlament épületéből ( http://mr-moto-velorex.blogspot.com/2012/02/az-ep-kepviselokrol-kommentar-nelkul.html?honnan=Nemzeti_Hirhalo ). A négy évvel ezelőtti hír frissként került elő, egy kis ingyenreklámot biztosítva az érdeklődés homlokterében csak elvétve tartózkodó intézménynek.

A 2005-ös, majd a 2010-es európai választás előtt kampányolt ezzel a leleplező ötlettel egy osztrák szabadságpárti (a Jobbik megfelelője a "sógoroknál") EP-képviselő.  Mottó: a pénzért tisztességesen meg kell dolgozni, aki aláír, az maradjon is bent késő délutánig. Egy európai képviselő ezzel a "ki korán kel, aranyat lel" módszerrel akár havi 7300 euróhoz juthat. Nem háborodom fel, mégis vagyok.

Egy képviselő ugyanis más munkát végez, mint egy hivatalnok. Feladata európai szinten felügyelni a jogalkotási munkát, az Európai Tanács és az Európai Bizottság tevékenységét, elősegíteni az egységes piac működését, valamint az úgynevezett európai projekt végrehajtását. Az európai projekt (avagy európai szellemiség) az egységesülést, az autonómiájukat megőrző nemzetekből álló Unió erősítését jelenti, a hivatalos mottó szerint: Egyesülve a sokszínűségben. Ezt a munkát nem szükséges, de nem is lehet összeszerelő munkás módjára reggel kilenctől délután ötig végezni, két cigarettaszünettel és harmincöt perces ebédidővel.

Egy EP-képviselőtől épp úgy nem várható el napi parlamenti jelenlét, ahogy egy komponistától vagy egy írótól,  hogy minden nap délelőttől délutánig hivatalnoki hévvel alkosson. Így sosem születnének mesterművek. A komponista és az író szerencsésebb helyzetben van, mint a képviselő, mert a produktum igazolja. Az Európai Parlament tízezer oldalakat termel évente, az Unió épül, szépül, és a választónak minden oka meglenne az elégedettségre. Ha passzív hírfogyasztás helyett önállósítná magát, és hetente elolvasná az EP híreit ( http://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines ), szerintem meggyőződhetne róla, hogy tényleges, eredményes és intenzív munka folyik, mégpedig az európai polgárok érdekében. A választó értéket kap a pénzéért, ezért kár, hogy irányítottan trendi, azaz szórványos bulvárismeretek alapján, valóságsóhoz illő színvonalon háborog.

Ha az fáj valakinek, hogy európai képviselőként szép pénzt lehet keresni, induljon 2015-ben a következő választáson. Horribile dictu, keljen reggel hatkor, rohanjon be aláírni a pénzért, majd hirdessen fájrontot, ha az öt éves ciklus során eredményesen építi Európát. Ezt országos értelemben is így gondolom, lásd: http://verteslaszlo.blogspot.com/2011/05/ki-mennyit-keressen.html

Ha már a témánál tartunk, valamennyi EP-képviselő teljes munkássága nyomon követhető az alábbi módon. Keressük meg Magyarország képviselőit: http://www.europarl.europa.eu/meps/hu/performsearch.html , az "Ország" mező listáját lehúzva válasszuk ki középtájon a miénket, és indítsuk el a keresést. A találati listán kattintsunk egyik képviselőnk nevére: pl. http://www.europarl.europa.eu/meps/hu/28150/Kinga_G%C3%81L.html Az adatlap aljára görgetve megtaláljuk parlamenti tevékenységeit, megnézhetjük plenáris felszólalásait (a jobboldali földgömbös ikonra kattintva), sőt több nyelven meghallgathatjuk a tolmácsolást! Az archivum sajnos kizárólag Internet Explorerrel és Media Playerrel hajlandó rendeltetésszerű működésre, cserébe azonban évekre elegendő anyagot kínál. Az Európai Parlament nem zárt vegykonyha, hanem folyamatosan nyitott műhely, érdemes rendszeresen felkeresni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése