2012. március 18., vasárnap

Mi lesz a forinttal?

Napi vagy heti távlatban nehéz megbízható választ adni e sokakat érdeklő kérdésre, a középtávú mozgás  viszont jól előrejelezhető. Az alábbi prognózis személyes véleményem, ki-ki saját felelősségére használja. Nyárig fizetőeszközünk várhatóan a 285-295 Ft/euró sávban marad, júniustól pedig enyhe erősödéssel a 275-285-ös sávba kerül, egészen szeptember közepéig.

Az Európai Tanács legutóbbi határozata június végéig ígér döntést a Magyarországnak járó fejlesztési forrásokról. Ha az idei deficit 3% alatt várható, akkor lemondanak a jövő évi pénzek 29%-ának befagyasztásáról. Ez olyan erős ösztönzés az államháztartási fegyelemre, hogy mind a magyar választók, mind a külföldi befektetők biztosak lehetnek a 3% körüli hiányban. Ebből adódóan kamatfelár-csökkenés és a forint erősödése várható. Más szóval, az EU szankcióként tálalt eljárása valójában jót tesz a hazai pénzügyeknek.

Nyáron a turizmus miatt mindig erősödik a forint, idén is ez várható. Szeptembertől az év végéig bekövetkező kormányzati intézkedések, valamint a nemzetközi fejlemények befolyásolják az árfolyamot, ám mivel a fejlesztési pénzek esetleges befagyasztása továbbra is 3% alatti hiányra kényszerít, csak az idegenforgalmi igények csökkenése miatti kis mértékű gyengülésre célszerű számítani. Nemzeti valutánk becslésem szerint 280-290 közötti árfolyamon zárja majd az idei évet, jövőre pedig tovább erősödhet, a lassan körvonalazódó eurócsatlakozás 250-es álomárfolyama felé gravitálva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése