2012. május 1., kedd

Közmondások, kávéházi szegleten

Nem hallgattak rám a Schmitt Pál ellen plágiummal nyomulók, meg is lett az eredménye. Sikerült hendikep derbire kárhoztatniuk az egyetlen versenylovukat. Köszönöm, szép születésnapi ajándék ez. Igazán nem kellett volna, de ha már így alakult, örömmel átveszem.

Mivel annak idején szinte mindenki, akiből később valaki lett a közéletben, összeumbuldázta a diplomadolgozatát és a kisdoktoriját, nem Schmitt Pálnak kellett volna lemondania, hanem a magyar társadalomnak kellett volna egy fejezettel előrehaladnia az önismeretben. Gondoljunk csak bele: Gyurcsány Ferenc DK-elnöki munkájához semmi köze annak, hogy a Balaton-felvidék szőlőkultúráját tőkéről tőkére haladva, a sógorától elcsaklizva, avagy hét decis üvegekből tette-e magáévá. Lemondásra nem szakmai megfontolásból, legfeljebb a szimmetria okán szólítható fel.

Ahogy ismerem, Ferenc testvér nem az az ember, aki önként távozik a politikából, viszont számolnia kell vele, hogy ha marad, mostantól sötétben is világító céltábla virít a hátsóján, amelybe a nem túl ügyes választó is játszva beletalál, kilométerekről. A baloldalnak pedig azzal kell számot vetnie, hogy Gyurcsány Ferenc marketing értelemben selejtes áru, Magyarország legstichesebb húzóneve, eszményi pofozózsák jobboldali utánpótlás boxolók számára. Most őszintén, megérte, skacok?

Két angol közmondás jut eszembe az ügyről. People who live in glass houses should not throw stones. (Aki üvegházban lakik, ne dobálózzon kővel. Hozzávetőleges magyar változat: akinek vaj van a fején, ne menjen a napra.) Curses, like chickens, come home to roost. (Az átok olyan, mint a csirke: hazatér beülni az ólba. Magyar változat: aki másnak vermet ás, maga esik bele.)

Nem véletlenül bölcselkedem ebben a népi formában: angol-magyar közmondásszótár összeállításával szereztem a diplomámat. A közmondásokat természetesen nem én találtam ki, viszont én párosítottam őket össze, és ez a nyelvi-kulturális különbségek miatt komoly szellemi feladat volt. Diplomamunkám megtalálható a Pécsi Tudományegyetem irattárában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése