2012. május 22., kedd

Egy baloldali lap gátlástalanságáról

A Le nouvel Observateur című francia hetilapot olvasva (május 17-23-i szám, 70-71. old.) döbbenetes tényhamisításra bukkantam: a görög választásokról az jutott eszébe az újságnak, hogy európai körképet kellene készíteni a szélsőjobb helyzetéről.

Az "Ütött a félelem órája... Görögország: a szélsőjobb éledése" című írásban hosszú elemzés található a parlamentbe bejutott neonácikról. Mint már megírtam, a görög választási eredményt az teszi pikánssá, hogy miközben 2 szélsőjobb párt 17%-ot kapott, 3 szélsőbal párt 31%-ot ért el, és ideiglenes kormányt is alakított. Más szóval, akit aggasztanak a szélsőségek, annak minimum kétszer akkora súllyal kellene foglalkoznia a balszéllel, mint a jobbal. Ehhez képest a lap egy árva szót sem szól a görög szélsőbalról. A Le nouvel Observateur a Le Monde érdekeltségébe tartozó mértékadó balközép lap, kb. a HVG megfelelője. A francia hírekben igyekszik viszonylag objektívnak látszani, a külföldi információkat ellenben -- az eset tanúsága szerint -- a hírszerkesztő(k) világnézetéhez görbíti.

Ezek után kevéssé csodálkoztam a 74. oldalon közölt szélsőjobb térképen, amelyen velünk együtt 13 ország szerepel, és amelyről megtudhatjuk, hogy Orbán Viktor ultranacionalista miniszterelnökként a Jobbiktól szerez ihletet. A térkép két színnel készült: világossal jelöli a a 15% alatti támogatással rendelkező szélsőségeseket, sötéttel a 15% feletti országokat. Mondanom sem kell, Magyarország sötétszélsőjobb, míg Görögország világos színű, holott 2 szélsőjobb pártja összesen 17%-ot kapott. Fokozza a helyzet érdekességét a színmagyarázat, amely csak szélsőségesekről, és nem szélsőjobbról ír. Görögországban a radikális baloldal és a radikális jobboldal összesen 48%-os eredményt ért el. Ez Európa-csúcs, tisztességes újságíró aligha hagyná említés nélkül. Egy szakmai etikára valamit is adó újságíró nem machinálna oly módon, hogy hét ország esetében a szélsőjobb pártvezérét, Magyarország esetében viszont a miniszterelnököt említi név szerint. Orbán Viktor úgy jelenik meg, mint aki a Jobbik köpenyéből bújt elő. Ördögien ügyes húzás.

Eltekintek az ilyenkor természetes háborgástól, mindössze arra hívom fel a figyelmet, hogy rosszul jár a francia olvasó, ha a Le nouvel Observateurből szeretné megismerni az európai politikát. A sajtó feladata a tájékoztatás, szégyellje magát, aki e helyett agymosással foglalkozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése