2012. május 8., kedd

Gátlástalan populista diktatúra épül

*Franciaországnak annyi, már nem demokrácia, kiiratkozott Európából. Röpke két nappal elnökké választása után François Hollande populista intézkedéscsomaggal állt elő.

1.  Három hónapra, de legalább nyár végéig befagyasztja a benzinárakat hogy a nép olcsóbban furikázhasson nyaralni. Persze tudjuk, hogy ez a választóknak osztott ingyenkolbász gall megfelelője, cár atyuska aranyat szór a hintóból a nép közé, aki kapja, marja. Mi lesz a szegényekkel, akik nem -- vagy csak a közelbe -- utaznak autós vakációra? Mi lesz az autótlan hajléktalanokkal, bevándorlókkal, nyugdíjasokkal? Felpörög az üzemanyagbiznisz. Az olcsó benzinből az profitál, aki nagyban vásárol. Elvesz a szegényektől, ad a gazdagoknak, pedig fordítva ígérte a gátlástalan populista vezér. Kettészakítja a társadalmat. Megírja ezt a maga pőre valóságában a francia sajtó? Nem, mert a kormány szócsöve lett. Egész pályás médiabirodalom épül. Olvashatunk erről a felháborító, Ferge Mária szavaival perverz újraelosztásról a magyar sajtóban? A társadalmi igazságosság és a liberális demokrácia elkötelezettjei (HVG, 168 Óra, Magyar Narancs) majd csak megírják... Vagy őket is letámadta és megfélemlítette a francia diktátor? Ez még semmi: hogyan pótolják a kieső adóbevételt? Tán csak nem a bérből és fizetésből élőkre kivetett magasabb adókból, még egy bőrt lehúzva a szegényekről? Mindezt miért? Mert egy hónap múlva jön a francia parlamenti választás, és Hollande úr népszerű akar lenni, bármi áron. Sokba kerül ez az országnak.

2. Újra 60 év lesz a nyugdíjkorhatár. Mint emlékezetes, Sarkozy sok elmaradt reformja mellett a nyugdíjreform legalább elindult, 62 évre emelték a korhatárt. Miért kellett emelni? Mert a folyó nyugdíjbefizetésekből nem futja a havi nyugdíjakra, és a nyugdíjasok egyre hosszabban élnek. Ezért indokolt és ésszerű volt a heves vitákat, tüntetéseket kiváltó korhatár-emelés. Végre jó irányba változott valami, ami Franciaország gazdasági egyensúlyát és versenyképességét szolgálta volna, erre az új elnök az első intézkedései között elkaszálja. Mi lesz az ország jövőjével? Hollande úr hitelből fizeti a nyugdíjakat, mint a Gyurcsány-kormány, aztán elszáll az adósságállomány, és jönnek a megszorítások? Vajon a franciák ennyire nem tudnak számolni, vagy imádják, ha sármos svindler veri át őket?
Brüsszel nem nézheti ezt tétlenül. Hollande nekiront a tavasszal aláírt uniós államháztartási szerződésnek is, hogy büntetlenül fedezhesse nacionalista megalomániáját. Pazarló állami beruházásokat akar -- természetesen a holdudvarnak. A pökhendi francia kormány beint a civilizált világnak, deklaráltan meg akarja sérteni az európai jogot, de elszámította magát: akkora sallert kap a szerződések őreitől, hogy a fal adja a másikat.

3. Hollande elnöki rendeletekkel kormányoz. Tudja, hogy ez a csomag nem menne át a parlamenten, az alkotmánybíróság is elmeszelné, ezért kiiktatja a demokrácia alapvető védelmi rendszerét, hogy voluntarista, populista, diktatórikus akarata csak azért is érvényesüljön. Abszolút parlamenti többségre tör, tudniillik reszket, szűköl, vonyít a hatalomért. Feltétlenül nézzék meg holnap este az antipopulizmus élharcos csatornáján, a B-TV-n Veér Péter műsorát Hollande beteges személyiségéről. Le a gátlástalan diktátorral, segítsünk a franciáknak visszatérni Európába! Vonuljunk egymillióan a Bastille elé, válasszunk alternatív köztársasági elnököt.*

(*Írásom célja bemutatni, milyen lenne, ha az Orbán Viktor és Magyarország esetében alkalmazott mércét kiterjesztenénk a francia aktualitásokra. François Hollande intézkedései valósak, kommentárom viszont ironikus, kritikával kezelendő. A fentiek szó szerint értelmezése kifejezetten ellentmond szerzői szándékomnak. Javaslom az olvasóknak, hogy gyűjtsék a tényeket, átgondoltan fogyasszák a magyar médiát, és ne üljenek fel a kettős mércén alapuló szájtépésnek.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése