2012. május 17., csütörtök

Bazi nagy görög bukta

A magánbetétesek napi 800 millió eurót menekítenek ki a görög bankokból külföldre, egy-két hét alatt bedőlhet az egész hellén pénzügyi rendszer. Mindez miért? Mert két hete a görög választók a mesemondó és kormányképtelen radikális baloldalra szavaztak ahelyett, hogy szembenéztek volna a helyzetükkel. Az állam sok-sok éven át többet költött a bevételeinél, a hiányt hitelből fedezte, így halmozódott az adósságállomány az éves GDP 160%-ára. Ebben a helyzetben egy társadalom nem engedhette volna meg magának, hogy okoskodjon, hogy a pofátlanul inkorrekt gazdálkodás következményeit a németekre, Brüsszelre, a nemzetközi pénzvilágra fogja. A görög választók azonban addig makacskodtak, addig mutogattak cokit a türelmes kitartással reformot kérő németeknek, míg sikerült szinte teljesen tönkretenniük magukat.

Most már csak egy határozott tekintély, egy Viktorisz Orbánopulosz fordíthat az események menetén. Ha nem sikerül, egy évtized szenvedés, szegénység, potenciálisan katonai diktatúra vár rájuk. Egy héten belül bekövetkezhet a görög betétek befagyasztása, aztán a szükségállapot bevezetése, aztán vagy megtartják az ismételt választásokat, vagy nem, mert feleslegessé válnak. Mindezt részben a kamatokat ésszerűtlenül emelő spekulánsok hozták a görögökre (miattuk ugrott fel az adósság a GDP 160%-ára), részben a görög választók hozták saját magukra (felelőtlen zajongással bohócot csináltak magukból, mert derogált nekik egyensúlyba hozni az államháztartást), a hazájuk balsorsát pedig a gnúcsordaként viselkedő magánbetétesek teljesíthetik be. Őszintén remélem, hogy a szakadék szélén még észbe kap ez a nagy múltú nép.

Elemzők szerint visszajöhet a drachma, az EU ezt határozottan cáfolja. Nem is lenne logikus, hiszen nem az eurót fenyegeti összeomlás, hanem az ország bankrendszerét. Ilyen helyzetben semmi sem indokolja a régi pénz visszahozatalát. Egy összedőlt épületnek mit használ a házszámcsere?

Hazai elemzőink ismét okoskodnak: a görög válság rossz hatással lehet a magyar pénzügyekre. Miért is? A befektetők aggódni kezdenek, és egymás között így társalognak majd.
- Te, Steve, a görögök után a magyarok is ki fognak lépni az euróból.
- De hát a görögök nem léptek ki.
- Viszont bármikor kiléphetnek, és utánuk a magyarok jönnek.
- Nem valószínű, Frank, mert ők bele sem léptek.
- Ja?!

További különbségek: hazánknak mérsékelt és kormányképes kormánya van, amely népszerű retorikát alkalmaz, de közben felelős gazdálkodást folytat. A magyar államháztartási hiány 3% körül vagy alatt várható, és ezzel Európa egyik legalacsonyabb deficitje lesz. Adósságunk szerény ütemben csökken, ami a spekulatív kamatemelések mellett valóságos csoda. Lassan az IMF is kifogy a tárgyalásokat eddig halasztó ürügyekből, Brüsszel pedig belátja, hogy ha nem hagyja abba a kettős mércén alapuló kekeckedést, akkor a mesterségesen gerjesztett pánik az egész kontinens pénzrendszerét elsodorhatja, ám még így sem árthat nekünk. A jól megválasztott retorikának köszönhetően minél nagyobb a külső nyomás, a magyar kormány annál szilárdabban áll majd a helyén, annál népszerűbb lesz. Szárba szökkent a kukorica, a szakértők elmehetnek kapálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése