2012. május 6., vasárnap

Miért veszített Sarko?

Az előzetes adatok szerint a leköszönő elnök 48%-ot kapott, a szocialista Francois Hollande pedig 52%-ot, 80% feletti részvétel mellett.

A vereség értelmezése nyilván hetekig tart majd, az első reakciók a szélsőjobbal való kokettálást okolják, szerintük nyerni a centrumban maradva lehetett volna. Sarko hívei hangsúlyozzák, hogy ez még nem a játszma vége: készülnek a júniusi parlamenti választásra, ahol akár fordított eredmény is születhet.

A két jelölt között alig néhány százaléknyi különbség alakult ki, jó kampánnyal még parlamenti többséget szerezhet a jobboldal. A franciák gyakorta korrigálják az elnökválasztás eredményét a parlamentben, ilyenkor "cohabitation" következik be, vagyis az elnök kénytelen együttélni azzal a kellemetlen helyzettel, hogy a nemzetgyűlés többsége nem őt támogatja.

Úgy gondolom, hogy Sarko sorsa számunkra is tanulságos: a közvéleményt erősen megosztó politikus, akiben csalódott a saját tábora. A gazdasági helyzeten és a munkanélküliségen nem tudott javítani, reformjai elmaradtak, sorsa most a pártja (UMP) döntésén múlik. A szóvivők máris Sarkozy utáni időszakról beszélnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése