2012. május 23., szerda

Hass, alkoss, gyarapíts

Vehemens vitapartnereimet önálló poszt írására biztatom, mert meggyőződésem, hogy ezzel mindenki jól jár. Gondolatmeneteim általában a 2x2 = 4 logikáját követik, ezért van, hogy a lényegbe vágó ellenérvekre olyan magabiztossággal válaszolok, mint aki nem rántottasütés, fogmosás vagy sörözés közben találta ki a mondanivalóját. Természetesen ennek ellenére tévedhetek, ilyenkor hálásan fogadom a korrekciót.

Vitapartnereim érvelése azonban többnyire nem a lényeg megértését célozza, hanem érzelmi-indulati, mintha rántottasütés, fogmosás vagy sörözés közben jutottak volna arra a megdönthetetlennek látszó vélelemre, hogy 2x2 = 13. Semmi gond, tessék önállóan levezetni. Ha az érvelés állja az érvelő szúrós pillantását, akkor potenciális alternatív modellel van dolgunk. A gondolatok világa végtelen, az erős verseny mindannyiunknak használ.

Ha az érvelés nem állja az érvelő szúrós pillantását, akkor célszerű ezen elmélkedni egy sort. Kellemetlen érzés, mikor az ember biztos az igazában, csak épp nem tudja saját maga által elfogadható logikával levezetni. A közbeszéd fejlődésének záloga, hogy egyre többen érezzék ezt a frusztráltságot, és tegyenek ellene: a reggeli torna mintájára építsék be a kritikai gondolkodást a napi rutinba.

Ha az érvelő maga is tudja, hogy cinkelt lapokkal játszik, akkor jól megfontolt érdekből nem fog posztot írni. Egy saját gondolatmenet ugyanis sokkal többet tár fel az alkotóról, mint akár száz vitriolos komment. A hóhér nem szereti, ha akasztják -- én meg elvből nem vitatkozom olyan emberrel, aki görbe utakon jár, és baráti mosollyal szeretné a nyakamba csúsztatni hurkolt szándékát. Írjon önállóan, ott majd kiderül, mit tud.

Magyarországnak sok-sok pozitív, konstruktív gondolatra van szüksége, és minél több kritikai, de tettre kész gondolkodóra. Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül.

1 megjegyzés:

  1. Száz vitriolos komment?

    És hány kérdés, amelynek a megválaszolása elől elmenekülsz?

    De most már legalább tudom, miért: "... elvből nem vitatkozom olyan emberrel, aki görbe utakon jár, és baráti mosollyal szeretné a nyakamba csúsztatni hurkolt szándékát".

    Fura, hogy kritikai gondolkodásból oktatsz ki, és nem esett még le, hogy aki egy kritikai kérdésre nem tud/akar válaszolni, az csak a saját szemében marad okos -- mindenki más szemében csak kamuzik.

    És a Te kamuzásodon semmit nem segít, ha én önálló posztot írok.

    VálaszTörlés