2012. május 20., vasárnap

Fügét a pártoknak

Friss hír szerint a Fidesz javasolja, hogy a pártok ne kapjanak pénzt 2013-ban és 2014-ben. Egy kanyi vasat sem, hiszen takarékosság van. Komolyan? Szerintem zseniális húzás ez a magyar közbeszéd továbbfejlesztésére.

Miből gondolom, hogy pedagógiai eszközről, és nem valódi pénztelenítésről van szó? A választáson elért eredménnyel arányos finanszírozási rendszerben egyáltalán nem kapnak sokat a pártok. Egy magánember nyilván örülne 300 millának, amennyi az LMP-nek jut évente, de egy komoly párt számára, amelynek  komoly működési költségei is vannak, ez nem jelentős összeg. Az MSZP 750 millája sem vészes, országos hálózatot kell fenntartania. A pártpénzek nagysága semmiképpen sem indokolja a megszorítást. Ha összesen évi 4 milliárd üti a markukat, az nekünk fejenként 400 (nem tévedés: négyszáz) forint terhet jelent. Bizonyára középiskolát is lehetne építeni ebből az összegből, de gondoljunk csak bele: ki mondta, hogy a többpárti demokrácia ingyen van? Nem ér meg ennyit a szabad választás lehetősége? Hivatalos pénz híján miből kampányoljanak a pártok a 2014-es választási évben?

A választókban kialakult az a tévképzet, hogy a politikusok állandóan rázzák a pénzfát, ahonnan folyamatosan hullik, sőt dől rájuk a lé. A magyar társadalom köztudottan irigy. Ha pénzt lát a szomszédnál, nem az jut eszébe, hogy többet kéne dolgozni és keresni, hanem hogy el kéne venni a szomszédtól. Következésképpen a pártok nem kaphatnak olyan keveset, amennyi ne lenne a választók szerint igazságtalanul sok.

A Fidesz fügemutatásának célja, hogy a közvélemény felvilágosítását az ellenzéki pártok végezzék el: ha nem akarnak elpénztelenedni, ki kell fejteniük, miért éri meg az adófizetőknek őket finanszírozni. A Fidesz besöpri a javaslatból adódó azonnali népszerűségnövekedést, majd meghajlik az észérvek előtt. Mindenki jól jár: a kormánypárt népszerűbb lesz, a média remek híranyagot kap a nyári uborkaszezonra, az ellenzéki pártok ingyenes szereplési lehetőséghez jutnak, a választó pedig pedig új felismerések fényében alakíthat ki egyre tájékozottabb álláspontot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése