2013. április 23., kedd

A kereszténység térnyeréséért 6. rész

A kereszténység az egyetlen valóban toleráns vallás a világon.

A hinduizmus is annak látszik, pedig dehogy. A lélekvándorlás taposómalomszerű körforgásában nincs értéke az aktuális életnek, ez a "tolerancia" oka például vallási kérdésekben. Minek állnál le vitatkozni valakivel az üdvösséghez vezető útról, ha úgy gondolod, hogy száz éven belül giliszta lesz, te meg páva, kicsippented őt a likából, és ezzel átlép egy következő ciklusba -- vagy fordítva lesz, de akár így, akár úgy, miért izgatnátok fel magatokat ebben a múló generációban? Ha egyetlen egyszer sakkozol valakivel, az minden lépésednek súlyt ad. Ha úgy tudod, hogy millió játszma lesz még, váltott színekkel, és a nirvánád arról szól, hogy végre kiszállj ebből az egészből, akkor miért foglalkoznál bármivel lelkesen? Ne keverjük össze a toleranciát az elvi ügyekben uralkodó közönnyel. A gyakorlat már egészen más vérmérsékletet mutat. A hindu tolerancia jele például az lenne, ha a különböző kasztok egymás között házasodhatnának. Nem házasodhatnak, ne is próbálkozz ilyennel, az életeddel fizetsz érte. Szép példa lenne a toleranciára, ha a hinduk elfogadnák a biológiai tényt, hogy nem minden gyermek fiú. Akár a vallásukkal, akár a világiasodással függ össze a szelektív abortuszok egyre emelkedő száma, komor színekkel árnyalja a rózsaszín képet. 

A konfucianizmus zéró toleranciája jól látszik Kína belügyeiből. Az van, amit a hatalom akar. Ellenkezhetsz, ha meguntad az életedet. A hatalom jelenleg a kommunista hiten kívül minden vallást aktívan üldöz, keresztényként könnyen vértanú lehet belőled. Új szelek fújnak a gazdaságban, és ez hosszabb távon nyugati szemmel nézve kedvező társadalmi változást hoz? Nem valószínű, az egyén elnyomása ugyanis nem csak a kommunizmussal, hanem a konfucianizmussal is teljes összhangban áll.

Az iszlám és a judaizmus toleranciáját Izrael siralmas állapota jelzi -- úgy gondolom, minden szónál beszédesebben. Ne próbálj evangelizálni az iszlám világban, mert megnyuvasztanak. Az ókori állapotban élő judaista világban még reformrabbiként sem tolerálnak, hangyányi újításokért is kirekesztenek, és örülhetsz, ha megúszod ennyivel. Hogy muszlim zsidóval, keresztény muszlimmal, zsidó kereszténnyel házasodhat-e Izraelben vagy bármely nem keresztény országban? Elment az eszed? Mit tippelsz, miért nem igyekeznek konfucianista, hindu, muszlim vagy urambocsá judaista többségű társadalomban gyarapodni a "zsidók", miért csak a keresztény társadalmakat tisztelik meg ambícióikkal? Talán azért, mert mindenhol egyformán dúl a tolerancia?

A messiáskövető társadalom befogadja a muszlimokat, akik cserébe főállásban világkalifátust szerveznek. Szabadon téríthetnek, mert itt valódi tolerancia uralkodik. Ez a világ az egységes mérce jegyében befogadja a messiásvárókat is, akik cserébe a kettős mérce uralmán dolgoznak. Tehetik, mert a messiáskövetők toleranciája már-már az ésszerűtlenségig terjed. A keresztény világ minden vallás híveinek többet ad, mint amit tőlük kap. Bő, jól megrázott és túlcsorduló mértékkel mér nekik, cserébe intoleranciában és erőszakban részesül. A vallástalanok egyedül a messiáskövető kultúrában juthatnak szóhoz és válhatnak erős szólammá, mert Jehosua követői ezt is szeretettel tűrik. Egy tótawé típusú megélhetési provokátor várható élettartama csak a messiáskövetők között haladja meg az egy évet.

Hogyan érhetjük el, hogy többen vallják magukat kereszténynek? Visszakérdezek: hogyan érhetjük el, hogy aki naponta, havonta vagy akár évente Mercedesbe ül, az mercedesesnek vallja magát? Garantáltan nem úgy, hogy az autóját a legolcsóbb, legkönnyebben elérhető, a vásárló után hajított márkává tesszük. Sokkal inkább úgy, hogy ráébresztjük őt, milyen páratlan értéket, milyen csúcsterméket, mennyire ikonikus megoldást birtokol. Azt írta az újság, hogy a Mercedes ócska autó, mert nem tud repülni? Miért, a többi autó tud? Bemondta a rádió, hogy a Mercedesnek nem fog a fékje? Próbáld ki, taposs bele, kellemes csalódás lesz. A tévé szerint a Mercedes rosszabbul kanyarodik, mint egy bicikli? Szerezz tapasztalatot, menj vele egy kört. Állítólag el lehet felejteni a Mercedest, mert abba is csak tankolni kell? Gondolkodj reálisan, hisz te sem fénnyel táplálkozol. A szomszédod szerint minden mercedeses képmutató, titokban egy kis Trabantra vágyik,  gyakran Wartburgról álmodik, és tuti, hogy egy új Zaporozsec láttán neki is összefut a szájában a nyál? Biztos, hogy eleget tudsz a Mercedesről? Olvasd el a kezelési útmutatóját, ismerd meg a koncepcióját, tanulmányozd a működését. Járj vele egy évig, hasonlítsd össze élőben a konkurenciával. Nézd meg, mi lesz tíz év múlva a Zaporozsecből, mi a Mercedesből, azután beszélj. Messiáskövetőként  olyan kinccsel rendelkezünk, amelyet nem szükséges külön reklámozni, csak nem kell szégyellni, elásni, elrejteni, letakarni, hagyni kell saját természetes fényében ragyogni. Vállaljuk Jehosua tanítását úgy, ahogyan ő magára vette és Örömhírré változtatta az emberi sorsot.

Legyünk büszkék rá, hogy a messiáskövető társadalom a világ legjobb helye. Ha nem lenne az, nem vágynának ide minden más kultúrából. Aki magyarként "külföldre" készül, kizárólag a messiáskövető világon belül építene karriert. Tudja ugyanis, hogy egzotikumot a világ sok országában talál, egzisztenciát viszont csak ott, ahol a messiáskövetők vannak többségben. Jézus követését nem kell külön népszerűsítenünk, nem kell az Örömhírt több csatornán terjesztenünk, szükségtelen megkönnyíteni a keresztelkedést, egyenesen árt alacsonyabbra tenni a mércét. A kereszténység térnyeréséért elég tisztába jönnünk kultúránk elvitathatatlan érdemeivel, értékeivel, és következetesen képviselni őket a mindennapokban, a zsidó Messiás tanítása szerint: szelíden mint a galamb, okosan mint a kígyó.

A teljes sorozat:
http://verteslaszlo.blogspot.be/2013/04/a-keresztenyseg-terveszteserol.html
http://verteslaszlo.blogspot.be/2013/04/a-keresztenyseg-ternyereseert-1-resz.html
http://verteslaszlo.blogspot.be/2013/04/a-keresztenyseg-ternyereseert-2-resz.html
http://verteslaszlo.blogspot.be/2013/04/a-keresztenyseg-ternyereseert-3-resz.html
http://verteslaszlo.blogspot.be/2013/04/a-keresztenyseg-ternyereseert-4-resz.html
http://verteslaszlo.blogspot.be/2013/04/a-keresztenyseg-ternyereseert-5-resz.html
http://verteslaszlo.blogspot.be/2013/04/a-keresztenyseg-ternyereseert-6-resz.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése