2013. április 29., hétfő

Egy harmadik ország, ahová ne menekülj

Mielőtt a közállapotokat lehetetlennek érezve elhagynád Magyarországot, alakíts ki reális képet  a potenciális célországokról.

Milyen európai ország az, amely felfüggesztené az európai emberi jogokat arra az időre, amíg kitoloncol egy kellemetlenné vált radikális iszlám prédikátort? A miniszterelnök pontosan erre készül, csak pechjére éppen egy liberális párttal van koalícióban, amely a nyilvánvaló jogsértéssel elárulná az értékrendjét. Patthelyzet alakult ki: a prédikátor folyamatosan az európai értékek elleni erőszakos fellépésre lázít, de csak olyan mértékben, hogy az európai jogrend alapján ne lehessen őt kirúgni. Pikáns helyzet, ha az emberi jogok szétverésére biztató muszlim az emberi jogaira hivatkozik "ellenségeinél". Vagy inkább komikus, paradox állapot. A hatóságok tehetetlenek. A miniszterelnök azonban eltökélt, Brüsszelt az emberi jogi charta felfüggesztésével fenyegeti, liberális partnerét pedig folyamatosan nyomás alatt tartja, hogy elérje a célját. Szép dolog a demokrácia és az emberi jog, de nem írja felül az ésszerűséget és a nemzeti érdeket. Ebben az országban nem annyi jogod van, amennyit elvi alapon követelsz, hanem amennyit jó polgárként a gyakorlatban kiérdemelsz. Előbb te adsz a hazának, azután kérhetsz tőle. Idő kérdése, mikor tart uzsonnaszünetet a jogállam, mikor születik meg a "lex radicalmuslimus deportalandi".

Milyen európai ország az, ahol idén februárban azért kellett méhnyakrákban meghalnia egy 26 éves nőnek, mert amikor az első panaszokkal szűrővizsgálatot kért, a háziorvos visszautasította? Ebben az országban ugyanis 2003-ban 20-ról 25 éves korra emelték a nőgyógyászati rákszűrés korhatárát. A hölgy 24 éves volt, ezért a TB nem finanszírozta a vizsgálatot. Amikorra kiderült, hogy rákos, már sem az intenzív sugárterápia, sem a kemoterápia nem segíthetett rajta. A férje azóta is bánja, hogy nem küldte el magánrendelésre, vagy hogy nem mentek át a szomszédos Wales-be, ahol még 20 év a vizsgálat korhatára. Igyekszik a közvélemény figyelmét felhívni az alattomos betegségre, amelybe naponta három nő hal bele. Azt mondja, minden nehézség közül a szűrővizsgálat megtagadása fájt a legjobban.

Milyen európai ország az, ahol a főváros egyik nagy pályaudvara alatt, a metróállomás jegypénztáránál 20 tinédzser fényes nappal, az ingázókból álló közönség szeme láttára összevert és halálra szurkált egy 15 éves fiút? Az eset 2010. márciusában történt, a bíróság szerdán hozott ítéletet. A nyomozást vezető felügyelő azt mondja, a banda tagjai az erőszakos számítógépes játékoktól elveszítették a realitásérzéküket, a Facebook és a BlackBerry telefonok pedig lehető tették a késekkel és egy szamurájkarddal végrehajtott villámlincselés megszervezését.
"A számítógépes játékokban lelövöldözik és leszúrják az embereket. Hol van a valóság? Elmosódik a határ a realitás és a számítógépes álvalóság között" - nyilatkozta.
A húszból 17 tinédzsert ítéltek el, köztük egy lányt. Nem gengszterekről van szó, többségük jó gimnáziumokban tanul. Csak egyiküknek, a szamurájkardosnak volt priusza, korábban már elítélték autó- és biciklilopásért, valamint kannabisz(!)birtoklásért. Az áldozat baráti társasága és az elkövetők között hetek óta halmozódott a feszültség, egy buliban vitatkoztak össze. A gyilkosság előtti napon összeverekedtek, az egyik elkövetőnek beverték az orrát. Éjjel csoportosan kitervelték a bosszút, és délután öt órakor, a jegypénztár előtt, az utasok szeme láttára végre is hajtották. Az erről szóló tudósítás nem említ rasszista indítékot, de a nevekből arra lehet következtetni, hogy etnikai ellentétek is fokozhatták az feszültséget.

Fontold meg alaposan, mielőtt ebbe az országba "menekülsz". Akkor utazz oda, ha ismered és elfogadod az ottani állapotokat.

Az előző részek: http://verteslaszlo.blogspot.hu/2013/04/egy-orszag-ahova-ne-menekulj.html
http://verteslaszlo.blogspot.hu/2013/04/egy-masik-orszag-ahova-ne-menekulj_26.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése