2013. április 11., csütörtök

Rongyos tízmilliárdért?!

Friss hír szerint a jegybank (MNB) idén 500 milliárd forint kedvezményes kamatozású vállalkozói hitellel kívánja élénkíteni a gazdaságot. Nulla kamattal adja át a pénzt a kereskedelmi bankoknak, nekik pedig az lenne a feladatuk, hogy szerény hasznot rátéve továbbadják a vállalkozóknak.

A Bankszövetség elnöke bejelentette, hogy a bankok keveslik a jegybank által javasolt 2% hasznot. Számoljunk egy kicsit: 500 milliárd forint 2%-a 10 milliárd. Nem tudom, te mennyit keresel egy évben, de ha ennél lényegesen kevesebbet, talán nem értesz egyet a címbeli felkiáltással.

Tény, hogy amikor a bank 3%-ot fizet a lekötött betétedre, amelyből 12%-ra hitelez, akkor nagyobbat szakít, mint a felkínált konstrukcióban. Tény az is, hogy ezúttal nem nagyon kell erőlködnie, a jegybank ingyenpénze ugyanis lényegesen vonzóbb lehetőség az átlagnál. Nem valószínű, hogy hirdetések tömegével kell bombázni a vállalkozókat: légyszi-légyszi-légyszi vedd már fel a 2%-os hitelt... Ami kevés reklámra szükség lesz, azt is a kormány fizeti, elvégre választás előtti év lenne vagy mi. A bankoknak összességében egy plusz fityingjébe sem kerül kiosztani a hitelt, és az infláció alatti kamat valószínűvé teszi, hogy a felvevők nagy többsége törleszteni is tud majd.

Ez a megoldás nem rendkívüli, az amerikai és a brit jegybank rendszeresen indít hasonló akciókat, az olcsó pénz szétterül a gazdaságban, és fellendíti a növekedési mutatókat. Az MNB végre magára talált, felvállalta a nyugaton szokásos szerepkört.

A kereskedelmi bankok taktikai megfontolásból keveslik a 2%-ot, gondolván, lesz az még több is. Csakhogy ezúttal a hasznuk egy az egyben címlapra kerül: ha például 3%-ot tesznek rá, a hitelt 3%-osnak fogják hívni, és 5 milliárddal többet hoz a bankároknak. Lehet találgatni, mennyi célprémium jut belőle egy-egy bankigazgatónak. A szocik ilyenkor ki szokták számolni, 5-10-15 milliárdból hány lélegeztetőgépet lehetne venni -- persze csak ha a jobboldali kormányról, és nem a bal-lib érdekszövetségbe tartozó bankokról van szó.

Egy pillanatra tegyünk úgy, mintha az iskolában ésszerű gondolkodást tanultunk volna, és értenénk az Élet alapvető összefüggéseihez. Szerinted kevés/elég/sok-e 2% haszon a kereskedelmi bankok számára? Ha bankot alapíthatnál, te mennyiért közvetítenél ki 500 milliárd alacsony kamatozású hitelt?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése