2013. április 26., péntek

Egy másik ország, ahová ne menekülj

Ha a szociális jogosultságok megnyirbálása miatti felháborodásodban elhagynád Magyarországot, fontold meg alaposan az alternatívákat, nehogy cseberből vederbe kerülj.

Az International Herald Tribune hétfői cikke arról értesít, hogy

"a kicsiny jómódú ország szegényeinek nehéz életét bemutató szenzációs tudósításként indult, de fordítva sült el. Egy liberális parlamenti képviselőnő e szavakkal vágott vissza az álláspontját kritizáló vitapartnerének: 'látogasson csak el egy két gyermekét egyedül nevelő, segélyből élő anyához, és meglátja, milyen nehéz a sorsa'.
     Kiderült, hogy a segélyből nem is olyan nehéz megélni. A gyermekeit egyedül nevelő 36 éves anya, akit a média 'Carina' álnéven emleget, több pénzzel gazdálkodhat, mint sok főállásban dolgozó honfitársa. Összesen mintegy havi 2700 dollárt kap (kb. 650eFt), és 16 éves kora óta segélyen él. ...
      ...A népesség öregedőben van, az ország számos régiójában több a munkanélküli, mint a dolgozó.
     'A válság előtt olyan érzés alakult ki, hogy mindig több és több lesz' - mondja Bjarke Moller, a Mandag Morgen koppenhágai kutatócsoport kiadványainak főszerkesztője. 'Ez már nincs így. Jelenleg sokféle nyomás nehezedik ránk. Agilis társadalommá kell válnunk, hogy fennmaradjunk.' ...
   Dánia a világ egyik legmagasabb adókulcsával, 56,5%-kal sújtja a kb. 80 ezer dollár feletti jövedelmeket (kb. 19mFt/év). Cserébe azonban bölcsőtől a koporsóig gondoskodik polgárairól, ingyenes az egészségügy és a felsőoktatás, és még a leggazdagabbak is komoly költségtérítéseket vehetnek igénybe. ...
   'Régen csak az kért segélyt, aki rászorult' - mondja Karen Haekkerup szociális és integrációügyi miniszter, aki nyíltan fogalmaz a témában. 'Nagyanyám megsértődött, amikor nyugdíjat kínáltak neki. Nem volt rá szüksége.
     Manapság nem így gondolkodnak az emberek. Alapjognak tartják ezeket a juttatásokat. A jogok egyre csak bővültek, és ez jó életminőséget eredményezett. Most azonban vissza kell térnünk a jogok és kötelezettségek egyensúlyához. Mindannyiunknak be kell tennünk valamit a közösbe.'
     Ráadásul a dolgozóknak sokkal több időskorút kell eltartaniuk. Dánia lakosságának mintegy 18%-a 65 év feletti, míg az Egyesült Államokban ez az arány 13%.
     A városfejlesztéssel foglalkozó Kora kutatócsoport nemrégiben megállapította, hogy 2013-ban Dánia 98 önkormányzata közül mindössze 3 lakosainak dolgozik a többsége. Ez jelentős csökkenés 2009-hez képest, amikor még 59 önkormányzat lakosainak többsége volt állásban. (A többség számításakor mindenkit, így a gyerekeket is figyelembe vették.)
    Joachim B. Olsen, a Liberális Szövetség kétkedő politikusa, aki 16 hónapja Carinát is meglátogatta kies koppenhágai lakásában, mindezt különösen riasztónak találja. Szerinte a nagylelkűnek tartott Svédországban sokkal kevesebb állampolgár él állami segélyekből. Ha Dánia a svéd példát követné, mintegy 250 ezerrel kevesebben részesülnének a különböző segélyfajtákból.
     "A jóléti állam fenntarthatatlanná vált" - nyilatkozta Olsen úr. "Sok jót adott, de nem beszéltünk a negatívumokról. Nagyon hosszú ideig tabunak számítottak a Carina esetéhez hasonló történetek."
     A kormány máris számos korai nyugdíjazási rendszert korlátozott. A munkanélküliek eddig akár négy évig is kaphatták a munkanélküli segélyt. Ez ma már csak két évig vehető igénybe.
     A következő körben az egyetemisták jönnek, a megszorítások többségének célja, hogy gyorsabban álljanak munkába. Jelenleg hat évig kaphatják a kb. havi 990 dolláros ösztöndíjat (kb. 230eFt), ennyi időn belül fejezhetik be az ötéves egyetemi képzést, amely természetesen tandíjmentes. Sokan ennél hosszabb ideig járnak egyetemre, utazásokkal és gyakornoki munkával megszakítva tanulmányaikat.
    A jóléti kiadásokat csökkentő kormány azon van, hogy a jövőben ne legyenek Carinához hasonló helyzetűek. A javaslatok megnyirbálnák a 30 év alattiaknak adható jóléti támogatásokat, és szigorúbb felülvizsgálatot írnának elő, hogy állásba irányítsák a kedvezményezetteket, mielőtt elkényelmesednének, és megszoknák, hogy segélyből élnek.
    A hivatalnokok a rokkannyugdíjakat is felülvizsgálják. A potenciális munkavállalók mintegy 9%-a, nagyjából 240 ezer ember végleges rokkantnyugdíjas, közülük kb. 33.500 a 40 év alatti. A 40 év alattiaktól a kormány megvonná a rokkantnyugdíjat, amennyiben testi vagy szellemi állapotuk nem olyan súlyos, hogy kizárja a munkavégzést.
     Rokkantnyugdíj helyett a javaslat szerint "rehabilitációs csoportokba" kerülnének, ahol egy egy-öt éves, tanácsadással kombinált terv készülne számukra, amelynek keretében társas készségfejlesztésben, illetve oktatásban vennének részt, majd államilag támogatott munkahelyeken dolgozhatnának, legalábbis kezdetben. Az elképzelés szerint legalább részmunkaidőben dolgozniuk vagy tanulniuk kellene.
     A megszorítások árthatnak a baloldali kormánykoalíció népszerűségének. A parlament ennek ellenére könnyen elfogadta a változásokat, mert lelkesen támogatták őket az olyan konzervatívok, mint Olsen képviselő, aki mindent elkövet, hogy találkozása Carinával az aktuális híranyag élén maradjon."

Megjegyzés: Ne lepődjünk meg a liberális Olsen képviselő konzervatív álláspontján, Nyugat-Európában a liberálisok többnyire jobboldaliak.
Az összegek azért szerepelnek dollárban, mert amerikai cikkről van szó. Dánia GDP-jéből egyébként hamarosan mi is részesedünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése