2011. október 11., kedd

Hűségkártyával az adómorálért

  Az adóelkerülés nemzeti sport a magyaroknál -- írják a külföldi lapok. Értesülésük helytálló. Persze nem állunk egyedül az adótrükkjeinkkel, friss becslések szerint a görög jómódúak 200 milliárd eurónyi adót menekítettek svájci bankszámlákra. Ennyi pénzzel nagyjából megmenthetnék a hazájukat. A miénken is sokat segítene, ha javaslatom alapján fejlesztenénk az adófizetési hajlandóságot.

Az adófizetői kártyát törzskártyává kellene átalakítani, kék-ezüst-arany-platina fokozattal (a légitársaságok törzskártya-színeit követve). Évi 500eFt személyi jövedelemadó felett ezüst, 1mFt felett arany, 5mFt felett platina fokozatot lehetne elérni. A fokozatokkal egyre nagyobb ügyintézési előnyökhöz juthatna az adófizető, például az okmányirodában, útlevél kiállításakor, önkormányzati ügyintézéskor. A legnagyobb adófizetők részvételével TV és rádióvitákat lehetne tartani, meghallgatva a "legnagyobbak" véleményét, hiszen ők nyilvánvalóan értenek valamihez, ha ilyen sikeresek, és az erkölcsös adófizetői magatartást is fontosnak tartják.

Megelőzve az ellenvetéseket, a kék kártyás adófizetők nem sokadrendű állampolgárok: a T-Mobile-nál sem panaszkodik senki, hogy hívásforgalom híján nem kap aranykártyát. Az adókártyák fokozattal ellátása méltóságot, büszkeséget adhatna a felelősen viselkedő jómódúaknak, és jelentősen növelhetné az államháztartás bevételeit.

Tágabb családomban élt -- boldog békeidőben -- olyan ember, aki a legnagyobb budapesti adófizetőnek kijáró dicsfényben sütkérezhetett. Bérházai voltak, és rangot jelentett számára a kiemelt adófizetői státusz. Hogy mi lett a bérházakkal később, azt könnyen ki lehet találni. Sokkal nehezebb kitalálni, hogyan érték el egy sokat szidott, kirívóan igazságtalannak tartott társadalomban azt az adómorált, amit a maiban sehogy sem sikerül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése